Songololo: gespannen situatie in Kimpese, bevolking betoogt tegen onveiligheid (CongoForum)

MATADI – De bevolking van het territorium Songololo (Centraal-Kongo) is gisteren, maandag, in de vroege ochtend de straat opgegaan om de onveiligheid in Kimpese aan te klagen. Sommige betogers staken autobanden in brand en blokkeerden de hoofdweg, de RN1. Winkels, banken en restaurants waren ’s ochtends allemaal gesloten, terwijl reizigers met bestemming Kinshasa en Matadi gestrand bleven.

Twee burgers en een politieagent werden tijdens het tumult gedood, 11 anderen raakten gewond, onder wie drie ernstig. Volgens de informatie van ‘La Voix du Kongo Central’ bevestigde de provinciale minister van Binnenlandse Zaken dat in de woning van de gedode politieagent militaire uniformen werden aangetroffen.

De veiligheidssituatie in Kimpese lijkt wel elke dag slechter te worden. Sinds enkele weken overvallen gewapende bandieten elke nacht verschillende families. Zelfs ziekenhuizen zijn het doelwit geweest van deze gewapende mannen, die geld afhandig maakten en dreigden zieke verpleegsters te verkrachten.

Zondagavond leek er op aandringen van de provinciale autoriteiten een compromis te zijn bereikt tussen de administrateur van het territorium Songololo en de organisatoren om de demonstratie af te gelasten. In een persbericht op de sociale netwerken werd dan ook aangekondigd dat de demonstraties geannuleerd zouden worden. Maar de bevolking accepteerde dat niet en besloot om toch de straat op te gaan.

Bij navraag vertelde de provinciale minister van Binnenlandse Zaken aan La Voix du Kongo Central dat er deze week naar oplossingen zal worden gezocht om een einde te maken aan de toenemende onveiligheid in Kimpese. Hij denkt aan de oprichting van subcommissariaten in de verschillende wijken van de voormalige stad en een verhoging van het aantal nationale politieagenten.

© CongoForum, 30.01.24 (em)

Beeld – bron: Google Maps

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.