Stijgend waterpeil in Congorivier: Modeste Mutinga moet werk maken van globaal noodplan (CongoForum)

KINSHASA – Premier Jean-Michel Sama Lukonde had het op de jongste bijeenkomst van de Congolese ministerraad over de ecologische en humanitaire noodsituatie die ontstaan is door het stijgende water van de Congorivier en haar zijrivieren. De crisis treft verschillende provincies en heeft al aan veel mensen het leven gekost en aanzienlijke materiële schade veroorzaakt. Volgens de premier is het noodzakelijk dat diverse ministerie inspelen op het probleem, aldus Actualité.cd.

Sama Lukonde verwees naar de ministeries van Binnenlandse Zaken, Milieu, Infrastructuur en Openbare Werken, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Stedenbouw en Huisvesting, Watervoorraden en Elektriciteit, Vervoer, Communicatieroutes en Ontsluiting, evenals Sociale Zaken, Humanitaire Actie en Nationale Solidariteit. Stuk voor stuk moeten zijn de ontstane situatie evalueren, zei de premier volgens het verslag van de ministerraad, toegelicht door Patrick Muyaya, regeringswoordvoerder.

De minister van Sociale Zaken en Humanitaire Acties, Modeste Mutinga, kreeg van de regeringsleider de opdracht om deze week een globaal noodplan op tafel te leggen. “Met dit plan kan er snel en gestructureerd gereageerd worden op de directe gevolgen van de huidige situatie”, aldus de notulen van de vergadering.

Sinds eind december 2023 worden de Democratische Republiek Congo, en meer bepaald Kinshasa, Mongala, Equateur en Ituri, geconfronteerd met een stijging van het peil van de Congostroom. Volgens de gegevens van de Regie der Waterwegen (RVF) is het niveau gestegen tot 6,05 meter. In 1961 zou de rivier zelfs tot 6,26 meter boven de zeespiegel gestegen zijn, aldus de RVF.

Volgens het toezichthoudende ministerie kwamen reeds 300 mensen om het leven. Er werden ruim 43.000 huizen en 1.325 scholen verwoest. Ook gezondheidscentra en markten werden getroffen. Heel wat wegen zijn onbegaanbaar. In totaal worden 300.000 huishoudens getroffen en blootgesteld aan de risico’s van door water overdraagbare ziekten en andere epidemieën.

© CongoForum, 17.01.24 (cvl)

Beeld – bron: Modeste Mutinga (midden), Radio Okapi/Jean-Marc Matwaki

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.