Tshisekedi: “Herhaling van fouten uit het verleden vermijden” (CongoForum)

KINSHASA – Félix Tshisekedi heeft zaterdag de eed afgelegd om zo te beginnen aan zijn tweede ambtstermijn als Congolese president. Hij beloofde aan het publiek in het Martelarenstadion in Kinshasa om al het mogelijke te doen om te vermijden dat ‘de fouten uit het verleden zouden worden herhaald’. Dat bericht Radio Okapi.

In zijn tweede ambtstermijn wil Tshisekedi werk maken van de verwerking van ertsen en landbouwproducten in eigen land, een betere bereikbaarheid van alle territoria en saneringsmaatregelen in de steden. Hij belooft voor meer jobs te zullen zorgen, ondernemerschap te promoten en de koopkracht te beschermen. Andere beloftes gaan over de veiligheid van de bevolking, de diversifiëring van de economie, de versterking van de concurrentiekracht, de toegang tot basisdiensten en de efficiëntie van de overheidsdiensten. Congo importeert nog altijd veel goederen en producten; dat zou moeten verminderen, vindt de president.

Tshisekedi zegt te begrijpen dat de Congolezen meer jobs willen voor jongeren, vrouwen en personen met een handicap en dat ze meer koopkracht verlangen. De president wil verder strijden tegen stammenreflexen en de gewapende groepen uitroeien.

Hij bedankte Monusco, het buurland Congo-Brazzaville, Angola en Egypte voor hun hulp bij de recente verkiezingen.

Volgens Tshisekedi zullen er ook inspanningen komen om de functie van ‘woordvoerder van de oppositie’ echt iets te laten betekenen. Het is aan de oppositie om iemand aan te wijzen die deze rol wil vervullen.

Denis Mukwege, die presidentskandidaat was, is van mening dat de schamele democratische verwezenlijkingen onder druk staan in Congo. Hij blijft, net als andere opposanten, zeggen dat de recente verkiezingen gepaard gingen met fraude om de bestaande machthebbers te bevoordelen. Mukwege bedankt alle kiezers die voor hem stemden en roept hen op om niet te wanhopen en niet te kiezen voor haatboodschappen of geweld. Hij wil zich blijven inzetten voor de slachtoffers van oorlogsgeweld en voor de vrede.

© CongoForum, 22.01.24 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.