Tshopo: bijna 4.900 families zijn ontheemd door geweld tussen Lengola en Mbole (CongoForum)

KISANGANI – Artsen Zonder Grenzen wijst in een persbericht van deze week op de bloedige confrontaties tussen twee gemeenschappen in de provincie Tshopo, de Lengola en de Mbole. Die confrontaties, die te maken hebben met grondbezit, zijn al aan de gang sinds februari 2023 in de gemeente Lubunga.

“Duizenden ontheemden moeten weer en wind trotseren, hebben honger en leven in slechte hygiënische omstandigheden waardoor ze zijn blootgesteld aan diverse ziektes”, stelt AZG. “Na ongeveer twee maanden van rust laaiden de vijandelijkheden begin januari opnieuw op. Hutten zijn in brand gestoken, er vielen vijf doden en er waren drie ernstig gewonden, onder wie een meisje van 6 jaar bij wie beide armen moesten worden geamputeerd.”

Mireille (50), die het geweld overleefde, vertelt wat zij moest meemaken: “Ik lag nog in bed toen gewapende mannen brutaal mijn huis binnendrongen. Ik ging op mijn knieën zitten en smeekte hen om me in leven te laten. Ze wilden niets horen. Ik werd zwaar geslagen, en ze amputeerden één van mijn armen.”

Naar schatting bijna 4.900 ontheemde families leven als gevolg van het conflict in Kisangani, en dat in erbarmelijke omstandigheden. Volgens dr. Gervais Mbogne (AZG) wordt er gezorgd voor de patiënten met de ergste problemen. “575 patiënten kregen al basisgezondheidszorg van Artsen Zonder Grenzen. 25 ernstige gevallen werden doorverwezen naar het ziekenhuis van Lubunga. We behandelden ook 58 kinderen die ernstig ondervoed waren.”

De ontheemden, afkomstig uit 47 dorpen in de omgeving van Lubunga, zijn opgevangen in de Sainte Marthe-parochie. Er werd daar een tent opgesteld.

Op 31 oktober 2023 bracht de gouverneur van Tshopo voor het eerst een bezoek aan Lubunga sinds de start van de vijandelijkheden. Ze bracht toen levensmiddelen en andere artikelen mee. Spijtig genoeg waren er overlijdens onder de ontheemden. Vier personen stierven aan ziektes die via water worden verspreid. Eén kind overleed aan de gevolgen van ondervoeding.

© CongoForum, 18.01.24 (db)

Beeld – bron: AZG

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.