Tweede ambtstermijn Tshisekedi: pleidooi voor meer diverse economie (CongoForum)

KINSHASA – Een van de grote uitdagingen van president Félix-Antoine Tshisekedi is de diversificatie van de Congolese economie, die de afgelopen maanden af te rekenen had met een torenhoge inflatie. Tijdens de eerste ambtstermijn van president Tshisekedi steeg de nationale begroting van 4 naar 16 miljard dollar. Maar de gemiddelde Congolees voelt de impact van deze stijging niet in zijn dagelijks leven, en dat blijft een grote uitdaging. Vandaar de noodzaak om het nationaal inkomen te herverdelen en de kosten van de instellingen te verlagen.

Voor Nene Morisho, econoom en directeur van het onderzoekscentrum Pole Institut en professor aan de universiteit, is het van vitaal belang om een overheidsbeleid te voeren dat de Congolese economie kan diversifiëren. “De economie is veel te afhankelijk van de mijnbouw die momenteel goed is voor 40 tot 50% van ons BBP (Bruto Binnenlands Product) en ongeveer 70% van de staatsinkomsten. Dat is enorm”, zegt professor Nene Morisho aan Radio Okapi.  

Hoe werk maken van een andere economie?

Nene Morisho: “We moeten investeren in de landbouw (die werk biedt aan meer dan 50% van de bevolking) als we onze economische groei willen stimuleren en de armoede echt willen terugdringen. De vragen die we onszelf tijdens deze tweede termijn moeten stellen, zijn bijvoorbeeld: wat kunnen we doen om van de Democratische Republiek Congo weer de grootste palmolieproducent ter wereld te maken, of hoe kunnen we de rubberproductie in Equateur nieuw leven inblazen?”

Lastige externe schokken

“De economie is de steunpilaar van het leven van een land. De economie van Congo is verzwakt door externe schokken, met name COVID-19 en de oorlog in Oekraïne, die veel economieën in de wereld aan het wankelen hebben gebracht. De gevolgen van deze schokken zijn onder andere een stijging van de prijzen van energie en bepaalde grondstoffen, een vertraging van de economische groei en onrust op de financiële markten”, aldus Morisho.

“Het jaar 2022 ging gepaard met een herstel van de Afrikaanse economieën. De DR Congo is het tweede land in Afrika ten zuiden van de Sahara met een economische groei van 6% in 2022.” Dit is een bron van zorg volgens Luc Eyraud, Regionaal Directeur Studies bij het Internationaal Monetair Fonds: “De inflatie tussen begin januari en vandaag ligt rond de 20%. Het is de slechtere wisselkoers die voor inflatie zorgt, vooral doordat de prijs van geïmporteerde goederen stijgt. Maar ook door de manier waarop mensen prijzen in lokale valuta bepalen, zijn er aanpassingen wanneer de wisselkoers verzwakt”.   

Koopkracht behouden

“De toekomstige regering zal prioriteit moeten geven aan het stabiliseren van de inflatie en dus aan het behoud van de koopkracht van de Congolezen nu de lokale munt keldert. Hiervoor is lokale productie nodig. De Congolese economie is immers open. We moeten de productie verhogen en de invoer verminderen”, adviseert Luc Eyraud.

De regering moet volgens hem ook kapitaalbezitters aanmoedigen om in Congo te investeren. En dat kan alleen met een beter ondernemingsklimaat. Maar dat is niet alles… “We moeten de strijd tegen corruptie opvoeren en zorgen voor goed bestuur”, klinkt het.

Connectiviteit van het land verbeteren

Yvette Mwanza, vicevoorzitter van de commissie die toezicht houdt op de mijnbouwactiviteiten in de provincie Noord-Kivu en voorzitster van de ondernemersfederatie FEC, afdeling Kamer van Mijnen in Noord-Kivu, zegt dat ondernemers, zeker in de mijnbouw, nog andere verwachtingen hebben. Volgens haar moet Tshisekedi het Congolese grondgebied beter beveiligen en de mobiliteit aanzienlijk verbeteren. “In de huidige staat voldoet onze wegeninfrastructuur niet aan de logistieke behoeften van ondernemers die deadlines moeten halen”, aldus Mwanza.

© CongoForum, 23.01.24 (rk)

Beeld – bron: Présidence/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.