Uitbraak van conjunctivitis op scholen in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa is er een uitbraak van conjunctivitis, een aandoening waarbij het wit van de ogen wordt geïrriteerd of ontstoken raakt. Het probleem valt samen met de heropening van de scholen sinds maandag, na enkele weken vakantie. Schooldirecties trachten nu te sensibiliseren om een verdere verspreiding van de aandoening te verhinderen, aldus Actualité.cd.

Bij het schoolcomplex Saint Esprit, in de gemeente Barumbu, vertelt directeur David Abeli aan circa 100 van de 300 leerlingen wat ze konden doen om de aandoening te vermijden. “Jullie moeten regelmatig jullie handen wassen”, klonk het. “En niet in de ogen wrijven. Loop je de ziekte op? Ga dan naar de gezondheidspost. En bedenk niet zelf hoe je het gaat behandelen, zeker niet met traditionele middelen.”

Er worden ook kits met zeep geïnstalleerd zodat leerlingen en leerkrachten hun handen kunnen wassen.

Zaha en Asifiwe zijn twee kinderen uit de lagere school die luisterden naar de tips van de directeur. “We mogen niet aan onze ogen komen zonder onze handen te hebben gewassen”, vertelt Zaha. “We mogen ook niet om het even wat op onze ogen aanbrengen zonder advies van de dokter.”

“De directeur heeft ook fysieke contacten met vrienden verboden om ervoor te zorgen dat we de ziekte niet oplopen”, aldus Asifiwe.

Bij de lagere school Mboliasa, ook in Barumbu, gaat directrice Jeanne Kayaya bij alle klassen langs om uitleg te geven. Zij geeft gelijkaardige adviezen aan de leerlingen daar. “Het is beter om deze uitleg niet op een grote bijeenkomst te geven want dan raken de meeste kinderen toch alleen maar afgeleid”, zegt ze.

Conjunctivitis kan worden veroorzaakt door een allergie of door een bacteriële of virale infectie. De aandoening is besmettelijk.

© CongoForum, 09.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.