Uvira: politie neemt 10 oorlogswapens in beslag en arresteert 17 mensen (CongoForum)

UVIRA – De stedelijke politie van Uvira (Zuid-Kivu), die deel uitmaakt van de Congolese nationale politie, heeft deze week aan de burgemeester van de stad een partij oorlogswapens en militaire voorwerpen overhandigd die in beslag zijn genomen na een algemene huiszoekingsoperatie, een ‘bouclage’ in drie wijken van de stad.

Zeventien mensen die tijdens dezelfde operatie werden opgepakt, werden ook aan het stadsbestuur overhandigd ten overstaan van de media, aldus Radio Okapi. In totaal werden tien wapens van het type AK-47 in beslag genomen, naast een aantal militaire voorwerpen. Onder de zeventien gearresteerden waren er 12 FARDC-soldaten (het Congolese leger) en 5 burgers, onder wie twee Burundezen.

De operatie duurde twee dagen, afgelopen vrijdag en zaterdag, en vond plaats in twee wijken van de stad Uvira. Ze werd uitgevoerd door het personeel van het stedelijk politiekantoor van de Congolese nationale politie, met de steun van de FARDC.

Vijf AK-47 wapens, militaire uniformen, laarzen en een machete werden uit handen genomen van FARDC-soldaten die zich zonder toestemming in de stad Uvira bevonden, terwijl vijf andere oorlogswapens achtergelaten werden in huizen in aanbouw.

Burgemeester Kiza Muhato legt uit dat de operatie een reactie was op de toegenomen onveiligheid in de doorzochte wijken: “Er was een opleving van criminaliteit in deze buurten. We werden al geplaagd door onfortuinlijke gebeurtenissen waarbij hoofden van mensen werden afgehakt met machetes, waarbij mensen werden gedood. We verzamelden al elke dag lijken”.

De burgemeester betreurt de illegale aanwezigheid van soldaten in de stad: “Als je een groot aantal soldaten ziet die zich verplaatsen, soldaten die van elders zijn gekomen en die zich al in de wijken hebben gevestigd zonder medeweten van alle lokale leiders. Wanneer je Burundese onderdanen ziet met Congolese stempassen, en mensen die in de vluchtelingenkampen komen rekruteren in naam van de Burundese rebellen van Red Tabara, … Met andere woorden, we verwaarlozen onze eigen veiligheid.”

De burgemeester riep de hele bevolking op om waakzaam te zijn. “Zonder de deelname, bijdrage en betrokkenheid van de basisautoriteiten, dat zijn de celchefs, de laanchefs, de buurtchefs en de bevolking in het algemeen, kunnen we de veiligheid niet verzekeren”, aldus Kiza Muhato.

© CongoForum, 10.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.