Verkiezingen: gediskwalificeerde kandidaten gaan in beroep (CongoForum)

KINSHASA – Zestien kandidaten voor de parlementsverkiezingen van 20 december, die door de kiescommissie CENI werden gediskwalificeerd, zijn gisteren in Kinshasa bij de Raad van State in beroep gegaan tegen dit besluit. Zij hebben een verzoek om voorlopige invrijheidstelling ingediend en willen dat het besluit in zijn geheel wordt nietig verklaard. Ze vinden ook dat de CENI zich in dit stadium moet beperken tot de uitvoering van de relevante bepalingen van de kieswet.

Gentiny Ngobila, kandidaat-nationaal parlementslid en gouverneur van Kinshasa, heeft op zijn beurt bij het Grondwettelijk Hof beroep aangetekend tegen de beslissing van CENI om de stemmen die op hem werden uitgebracht ongeldig te verklaren op grond van fraude, corruptie en het illegaal bezit van stemmachines.

Het beroep is gericht tegen het besluit van de CENI om de stemmen van 82 kandidaat-afgevaardigden te annuleren. Het verzoek werd maandag ingediend bij het Grondwettelijk Hof door de partij Alliance des Congolais Progressistes alliés (ACP).

Verbod om het land te verlaten

Diezelfde maandag verbood de openbare aanklager bij het Hof van Cassatie alle 82 gediskwalificeerde kandidaten om het land te verlaten. Volgens het openbaar ministerie bij het Hof van Cassatie is er al een openbare vervolging ingesteld wegens corruptie, fraude, illegaal bezit van verkiezingsmateriaal en andere overtredingen.

De Congolese openbare omroep RTNC berichtte dat er twee brieven werden gestuurd naar de departementen die door deze beslissing worden getroffen.

De eerste is gestuurd naar de Algemene Directie Migratie (DGM), die van de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Firmin Mvonde, de vraag kreeg om alle betrokkenen te verbieden om het nationale grondgebied te verlaten.

De tweede brief is gericht aan CENI. In die brief vraagt het openbaar ministerie bij het Hof van Cassatie om alle documenten door te sturen die hebben geleid tot de annulering van de stemmen van deze kandidaten.

De CENI heeft alle stemmen, uitgebracht op bepaalde kandidaten bij de parlements, provinciale en gemeentelijke verkiezingen, in sommige kiesdistricten geannuleerd op grond van fraude en corruptie.

© CongoForum, 09.01.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeff Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.