VN veroordeelt illegale exploitatie van en handel in natuurlijke hulpbronnen (CongoForum)

KINSHASA – In een recent verslag over de ontwikkeling van de veiligheidssituatie in de Democratische Republiek Congo heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de voortdurende illegale exploitatie van en handel in natuurlijke hulpbronnen, met name de zogenaamde “conflictertsen”, scherp veroordeeld.

Het uitvoerend orgaan van de VN beschuldigde gewapende groepen en de criminele netwerken die hen steunen van het intensiveren van de handel in tin, tantaal, wolfraam, goud, diamanten, kobalt en coltan, maar ook cacao, houtskool, hout en wilde dieren. Gewapende groepen worden ook verantwoordelijk gesteld voor de schadelijke gevolgen van het conflict op beschermde natuurgebieden, die een obstakel vormen voor de vestiging van duurzame vrede en ontwikkeling in Congo.

“De Veiligheidsraad veroordeelt de aanwezigheid en de destructieve activiteiten van gewapende groepen in beschermde natuurgebieden, die de maatregelen ter bescherming van bossen, de biosfeer en het milieu als geheel ondermijnen, en dringt er bij de regering op aan om haar inspanningen voor het behoud van deze gebieden te verdubbelen”, staat in het document, dat door Politico.cd is ingekeken.

De Veiligheidsraad nodigde ook de lidstaten van de Internationale Conferentie over het Grote Merengebied (CIRGL) en de regionale economische gemeenschappen uit om samen te werken om de illegale exploitatie van en handel in natuurlijke hulpbronnen tegen te gaan door de veiligheid rond mijnbouwgebieden te verbeteren en te versterken en door nauwere banden te zoeken tussen zogenaamde ‘mijnbouwgemeenschappen’.

“Lokale autoriteiten en belanghebbenden zijn verantwoordelijk voor het bieden van veiligheid, het oplossen van conflicten en de bevordering van rechten van leden van gemeenschappen die rond mijnbouwgebieden wonen. De Veiligheidsraad moedigt hen aan om het transparante en legale beheer van natuurlijke hulpbronnen te bevorderen”, voegde de VN-Veiligheidsraad eraan toe. De Veiligheidsraad gaf aan dat dit inhoudt dat er streefcijfers voor overheidsinkomsten moeten worden vastgesteld om ontwikkeling te financieren, dat er duurzame regelgevings- en douanekaders moeten worden gecreëerd en dat er zorgvuldigheid moet worden betracht bij de levering van ertsen.

© CongoForum, 09.01.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van 995645 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.