Weerkundig centrum: waterpeil in Congorivier zal zakken in komende weken (CongoForum)

KINSHASA – Het nationaal weerkundig centrum in Congo verwacht dat het waterpeil in de Congorivier eind januari of begin februari zal zakken. Volgens Augustin Tagisabo, die werkt bij dit centrum, is het peil nu al aan het dalen in Kinshasa en het westen van het land. De voorspelling geeft weer wat hoop op de bevolking in overstroomde gebieden.

Tagisabo zegt dat het waterpeil ook aan het dalen is in Bandundu, Centraal-Kongo, Inongo. Delen van Katanga en de Kasaï kampen nog met zware regens.

Op heel wat plaatsen in het land raakten mensen huizen en bezittingen kwijt door het natuurgeweld, zeg maar het gestegen waterpeil in een aantal rivieren.

In de provincie Tshopo is het ondertussen verboden om ’s nachts te varen op de Congostroom en bijrivieren. Het is te gevaarlijk geworden. Vaartuigen mogen ook minder passagiers en goederen meenemen. De bevoegde autoriteiten dringen er ook op aan om reddingsvesten te dragen. Wie zich niet aan de regels en de beperkingen houdt, riskeert sancties, luidt het.

© CongoForum, 16.01.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.