Wie wordt volgende gouverneur van Centraal-Kongo? (CongoForum)

MATADI – Nu de voorlopige resultaten van de provinciale parlementsverkiezingen bekend zijn, bereidt de nationale kiescommissie (CENI) de publicatie van de rest van het verkiezingsschema voor. Dit gaat onder meer over de verkiezing van gouverneurs en senatoren. De nieuwssite “La Voix du Kongo Central” schetst een kort portret van 5 mensen die kans maken om de nieuwe gouverneur van de provincie Centraal-Kongo te worden.

Guy BANDU NDUNGIDI

Dr. Guy Bandu NDUNGIDI, de huidige gouverneur, is verkozen als nationaal en provinciaal parlementslid en heeft de legitimiteit om een volledig mandaat uit te oefenen. Volgens La Voix du Kongo Central heeft hij 2 belangrijke troeven in handen : zijn partij, de UNC, is de grootste in de provinciale vergadering met 8 afgevaardigden en hij is de eerste gouverneur met een president van de republiek die met een grote meerderheid werd verkozen in Centraal-Kongo.

Anonieme bronnen in de omgeving van Bandu hebben al laten verstaan dat hij erover denkt om zich kandidaat te stellen voor een termijn van vijf als gouverneur van de olierijke provincie. Het valt nog te bezien of hij de zegen zal krijgen om kandidaat te zijn van de Union sacrée van Félix Tshisekedi.

Didier BUDIMBU NTUBUANGA

Didier BUDIMBU werd verkozen tot nationaal en provinciaal parlementslid in het territorium Kasangulu. Zelf zeg Budimbu geen interesse te hebben in het gouverneurschap maar zijn naam wordt wel in de sociale media het meest geciteerd, Met 6 parlementsleden in de provinciale assemblee wil Budimbu nog steeds dat het politieke platform van Félix Tshisekedi het gouverneurschap van Centraal-Kongo gunt aan zijn partij, AVC. Hij is van mening dat het tijd is dat de provincie wordt bestuurd door een lokale partij. Het is een argument dat steeds meer mensen in de provincie lijkt te overtuigen en dat een echte impact zou kunnen hebben. Zal het hem lukken om de besluitvormers van de Union Sacrée te overtuigen?, vraagt de redactie van “La Voix du Kongo Central” zich af.

Jean Simon MFUTI KIAKU

De voormalige directeur-generaal van de CNSS en verkozen nationaal parlementslid voor het gebied Kimvula is een hooggeplaatst lid van de presidentiële partij UDPS, een partij die 6 provinciale parlementsleden heeft. Zijn naam wordt steeds vaker genoemd. Volgens “La Voix du Kongo Central” heeft Mfuti aan de hiërarchie van zijn partij duidelijk te kennen gegeven dat hij de leiding van de provincie op zich wil nemen en heeft hij al verschillende hoogwaardigheidsbekleders ontmoet om hun steun te verkrijgen.

Robert NIONDO TOKO

Robert NIONDO TOKO is een zakenman die werd verkozen tot nationaal parlementslid in het gebied van Muanda. Naar verluidt heeft hij al verklaard dat hij geen kandidaat voor het gouverneurschap zou zijn. Zijn keuzes zijn echter niet altijd consequent aangezien hij, hoewel hij eerder had ontkend nationaal volksvertegenwoordiger te willen zijn, op het laatste moment toch anders besliste en met gemak zijn zetel won. Elke potentiële kandidaat voor het gouverneurschap vreest deze rijke man uit het rijkste gebied in Centraal-Kongo. Een argument dat Niondo zou kunnen gebruiken om te onderhandelen over het bestuur van Centraal-Kongo. Hij is lid van de AAAP-groepering en heeft drie gekozen leden in de provinciale assemblee

Nefertiti NGUDIANZA BAYOKISA

Zij is de machtigste vrouw in Centraal-Kongo en waarschijnlijk ook de meest geliefde. Met haar ongewone charisma was Nefertiti NGUDIANZA heel dicht bij het gouverneurschap in 2022. Mogelijk lukt het nu voor de vrouw die bekend staat als “de moeder van de wereld”. Toen ze een week geleden door de redactie van “La Voix du Kongo Central” werd ondervraagd, ontweek Ngudianza beleefd de vraag. Maar ze zou aan het onderhandelen zijn om de kandidaat van de Union Sacrée te worden. Als lid van de PCR (Pacte pour un Congo Retrouvé) zou Ngudianza het dodelijke wapen kunnen zijn van het kwartet Kamerhe, Busa, Kanku en Paluku, dat 15 provinciale députés heeft in Centraal-Kongo.

© CongoForum, 26.01.24 (em)

Beeld – bron: Fiston Ngoma/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.