ASADHO hekelt ‘intimidatie’ van middenveldorganisaties in Zuid-Kivu (CongoForum)

BUKAVU – De Afrikaanse vereniging voor de verdediging van de mensenrechten (ASADHO) is niet te spreken over de “intimidatie” van middenveldorganisaties in Zuid-Kivu. In een persbericht zet ASADHO vraagtekens bij de missie die het provinciale planningsministerie van Zuid-Kivu in samenwerking met de nationale inlichtingendienst (ANR) uitvoert in het middenveld.

Volgens ASADHO kregen diverse organisaties in Bukavu te horen dat er tien personen zijn aangesteld om de activiteiten te controleren van elke nationale ngo die in de provincie Zuid-Kivu werkt. Die controles zullen plaatsvinden van 1 februari tot 30 maart, weet de nieuwssite La Prunelle.cd.

ASADHO erkent dat de provinciale minister van Planning toezicht kan uitoefenen op het werk van middenveldorganisaties maar is bang dat er eigenlijk pogingen worden ondernomen om ngo’s onder toezicht van de ANR te plaatsen. Jean-Claude Katende van ASADHO heeft de stellige indruk dat er wordt geprobeerd om ngo’s ‘lastig te vallen’ en te ‘gijzelen’.

Corruptie

Sommige van de aangestelde ambtenaren zouden al chefs van ngo’s hebben gecontacteerd met de vraag om geld klaar te leggen. In ruil voor dat geld zouden de ambtenaren dan hun controles positief laten uitdraaien. Deze manier van werken kan ook leiden tot het muilkorven van ngo’s in de provincie, zo wordt gevreesd.

ASADHO wil dat premier Sama Lukonde aan de provinciale overheid opdraagt om af te zien van deze aanpak, die indruist tegen de Grondwet en de vzw-wetgeving. ASADHO verzet zich tegen alle pogingen om ngo’s te intimideren of muilkorven. De vereniging wil ook dat er een onderzoek komt naar (mogelijke) feiten van corruptie of pogingen in die zin. Verder moet de ANR zich niet moeien met activiteiten die niet onder haar bevoegdheid vallen.

Aan de nationale mensenrechtencommissie vraagt ASADHO om erover te waken dat de overheid in Zuid-Kivu niets doet wat de bewegingsvrijheid van de lokale ngo’s kan beperken.

© CongoForum, 14.02.24 (em)

Beeld – bron: ASADHO

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.