Conflict in Oost-Congo: Rwanda vraagt ‘opheldering’ aan VS (CongoForum)

KIGALI – Rwanda is boos omdat het van de VS kritiek krijgt wegens zijn rol in Oost-Congo. Kigali vindt dat de Amerikanen de situatie ‘vertekend’ weergeven en niet bijdragen tot de geest van vertrouwen die nodig is om de crisis in het oosten van Congo te de-escaleren. Dat bericht Actualité.cd.

Volgens de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Vincent Birunda, moeten de Amerikanen opheldering geven: veranderen ze hun politieke houding of zijn sommige uitspraken gewoon het gevolg van ‘een gebrek aan interne coördinatie’?

Kigali begrijpt niet dat de Rwandese Huturebellen (FDLR) door Washington gewoon worden omschreven als een ‘gewapende groep’. De FDLR-rebellen zijn tegenstanders van de machthebbers in Rwanda. Voor Rwanda zijn ze ‘terroristen’.

De aanwezigheid van de FDLR in Oost-Congo zit Rwanda al lang enorm dwars. Zelf wordt Rwanda gezien als sponsor van de M23-rebellen, maar Kigali blijft ontkennen dat het de beweging ondersteunt, ondanks duidelijke vaststellingen van VN-experts.

De Amerikanen verlangen dat Rwanda het Congolese grondgebied respecteert en zijn steun aan M23 stopzet. Washington steunt de regionale diplomatieke inspanningen om te komen tot de-escalatie en zo te ijveren voor een duurzame vrede in Congo. De Amerikanen vragen aan alle partijen om constructief mee te werken om zo een ‘onderhandelde oplossing’ te vinden.

Rwanda blijft vertrouwen hebben in de Angolese president João Lourenço, een bemiddelaar die ook steun krijgt van de VS. De Rwandezen willen ‘buitengewone maatregelen’ treffen om de veiligheid en stabiliteit in de regio te garanderen, luidt het.

© CongoForum, 19.02.24 (db)

Beeld – bron: Paul Kagame, Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.