Escalerend geweld in Noord-Kivu: massale toestroom van gewonden (CongoForum)

GOMA – Duizenden gewonden stromen toe naar medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen in Noord-Kivu en er zijn tienduizenden ontheemden in de regio. Dat bericht Actualité.cd.

Duizenden burgers die gewond zijn geraakt door de recente gevechten in het gebied trekken naar de medische voorzieningen die Artsen zonder Grenzen (AZG) ondersteunt in Noord-Kivu, terwijl nog eens duizenden op de vlucht slaan voor het geweld in de oostelijke provincie. Artsen zonder Grenzen doet een dringende oproep aan alle partijen in het conflict om de veiligheid van patiënten, medisch personeel en de gezondheidsinfrastructuur te garanderen en om een ongehinderde toegang voor humanitaire organisaties te verzekeren.

Sinds 22 januari zijn ongeveer 10.000 mensen hun huis ontvlucht en hebben ze hun toevlucht gezocht in het algemene ziekenhuis in Mweso, in Masisi, als gevolg van de intensere gevechten tussen en met gewapende groepen in de regio.

In januari behandelden AZG en medische teams van het ministerie van Volksgezondheid 67 door de oorlog gewonde patiënten, voornamelijk burgers, voor schotwonden of verwondingen veroorzaakt door explosies. Onder deze patiënten waren er 21 kinderen jonger dan 15 jaar. Artsen zonder Grenzen bood ook psychologische ondersteuning en voorzag de mensen die hun toevlucht zochten in het ziekenhuis van tijdelijk onderdak, zeep en waterfilters.

De escalatie van de gevechten in Mweso leidde tot de vlucht van veel mensen naar andere plaatsen zoals Kitshanga, Katsiru, Nyanzale, Pinga, Kalembe en Kashunga. Ongeveer 2.500 mensen, onder wie minderjarigen die hun ouders hebben verloren, schuilen echter nog steeds in het ziekenhuis.

Çaglar Tahiroglu, projectcoördinator van AZG in Mweso: “De situatie is erg zorgwekkend. Het ziekenhuis is overvol, met duizenden mensen die opeengepakt zitten en zich proberen te beschermen tegen de gevechten. Samen met het ministerie van Volksgezondheid doen we ons best om iedereen te verzorgen, maar we hebben bijna geen basisproducten meer, zoals voedsel.”

In het naburige Zuid-Kivu, waar sinds december 2022 bijna 155.000 mensen ontheemd zijn geraakt, hebben de recente gevechten geleid tot een nieuwe golf van interne vluchtelingen, met enkele duizenden mensen die onlangs zijn aangekomen in Bweremana en Minova.

Het algemene ziekenhuis in Minova, gesteund door AZG, heeft tussen 2 en 6 februari een dertigtal gewonden behandeld, onder wie kinderen, vrouwen en patiënten die geopereerd moesten worden.

Omdat de weg tussen Goma en het dorp Shasha momenteel ontoegankelijk is door de gevechten, worden patiënten van gezondheidscentra in het gebied doorverwezen naar het ziekenhuis van Minova en andere gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Kivu, die ook overbelast zijn.

Rabia Ben Alí, coördinator van het noodhulpteam van AZG in Zuid-Kivu: “De gezondheidsvoorzieningen in de gezondheidszone Minova zijn overstelpt en kampen met tekorten aan essentiële geneesmiddelen voor de behandeling van veel voorkomende ziekten. In de afgelopen vier weken hebben we het aantal wekelijkse gevallen van seksueel geweld in het ziekenhuis van Minova zien verdubbelen”.

Door de hevigere gevechten en de bedreigingen voor de veiligheid van het medisch personeel, heeft AZG een deel van zijn personeel tijdelijk overgeplaatst uit Mweso en Minova. AZG-teams blijven op afstand ondersteuning bieden aan medische faciliteiten in de regio.

Sinds maart 2022 hebben hernieuwde gewapende gevechten in de provincie Noord-Kivu meer dan een miljoen mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten, waardoor de humanitaire crisis in een regio die al verwoest is door tientallen jaren gewapend conflict en massale ontheemding, nog verergerd is.

In deze context zet Artsen Zonder Grenzen zijn inspanningen voort om medische zorg en humanitaire hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door het geweld in de provincie Noord-Kivu en daarbuiten, ondanks de logistieke en veiligheidsproblemen ter plaatse.

© CongoForum, 08.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.