IOM financiert nieuwe kantoren voor mijnpolitie in de Kivu (CongoForum)

GOMA/BUKAVU – De mijn- en brandstoffenpolitie in de provincies Noord- en Zuid-Kivu heeft nieuwe gebouwen gekregen dankzij steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De nieuwe gebouwen bevinden zich in Kavumu, Nzibira en Manguredjipa in Zuid-Kivu en in Itebero in Noord-Kivu.

Volgens Radio Okapi zullen de nieuwe kantoren plaats bieden aan 237 politiemensen die in 2023 een gespecialiseerde opleiding volgden aan de politieschool Jules Moke. De kantoren zijn uitgerust met meubilair en informatica. IOM zorgde ook voor motorfietsen zodat de agenten zich makkelijker kunnen verplaatsen. En er is een radiovoorziening die werkt op zonnepanelen.

Bedoeling is om deze politiemensen in betere omstandigheden te laten werken en zo de strijd tegen clandestiene mijnactiviteiten op te voeren.

Er zijn ook drinkwaterpunten ingericht die zullen dienen voor de politie en de naburige bevolking. Voordien moesten de mensen water halen bij niet-beschermde bronnen.

Het hele project maakt deel uit van Amerikaanse inspanningen om de mijnpolitie aan betere infrastructuur te helpen. In Oost-Congo worden heel wat natuurlijke rijkdommen illegaal ontgonnen. Het is ook het opzet om vrouwen en kinderen op mijnsites beter te beschermen.

© CongoForum, 02.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Angèle Buha

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.