Kananga: slachtoffers natuurgeweld kregen nog niet allemaal steun (CongoForum)

KANANGA – In Kananga is mogelijk humanitaire hulp verdonkeremaand die moest dienen om slachtoffers van overstromingen en grondverzakkingen te helpen. Dat zegt het plaatselijke middenveld, aldus Radio Okapi.

Burgeractivist Daniel Tshimanga stelt vast dat sommige slachtoffers niets hebben gezien van de steun die de nationale regering toezegde. De meeste slachtoffers werden nochtans wel geregistreerd. Toen er financiële hulp (cash) moest worden verdeeld, stonden niet alle namen op de lijsten.

Tshimanga wijst de provinciale minister van Stedenbouw en Huisvesting, die de hulpverlening coördineert, met de vinger.

Op 26 december 2023 waren er in Kananga heel zware regens die huizen verwoestten, straten vernielden en circa 20 mensenlevens eisten. De regering beloofde daarna dat ze steun zou regelen via een nationale solidariteitskas, de ‘Caisse de solidarité nationale et de gestion humanitaire des catastrophes’.

Enkele dagen terug werd dus cash verdeeld onder de slachtoffers. Maar sommigen vielen buiten de prijzen omdat hun namen niet voorkwamen op de verdeellijsten.

Provinciaal minister Willy Wishiye, die nu in opspraak komt, zegt dat er ‘stalen werden getrokken uit de lijsten opgesteld door de gemeenten’. Volgens hem is het wachten op een tweede tranche financiële steun. Dat geld moet nog van Kinshasa komen.

In totaal werden 3.000 slachtoffers aanvankelijk geregistreerd. 1.700 van hen zouden nu al cash hebben ontvangen.

© CongoForum, 14.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/François Kadima

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.