Katumbi vraagt aan zijn parlementsleden om voor een “strijdende republikeinse oppositie” te zorgen (CongoForum)

LUBUMBASHI – In het hoofdkwartier van de politieke partij ‘Ensemble pour la République’ in Lubumbashi werd maandag en dinsdag overleg gepleegd achter gesloten deuren. De deelnemende verkozen nationale en provinciale parlementsleden en hooggeplaatste leden van van de partij kwamen uit alle provincies van de Democratische Republiek Congo. De tweedaagse vergadering werd geleid door Moïse Katumbi.

De politieke partij roept nu haar verkozenen op om plaats te nemen in de provinciale assemblees en de Nationale Assemblee en op deze manier te zorgen voor “strijdende republikeinse oppositie zonder zelfgenoegzaamheid”. Dat meldt 7sur7.cd.

Hervé Diakese, woordvoerder van Ensemble, die een mededeling van de partij voorlas aan de pers in aanwezigheid van Katumbi, zei dat “de verkiezingschaos in Congo onbegrijpelijk is”. Daarom eisten Ensemble en partners zoals Avançons-MS en Alternance de aanhouding van iedereen die betrokken was bij verkiezingsfraude.

Ensemble en zijn bondgenoten vragen de onmiddellijke aanhouding van al wie binnen de logistieke keten van de kiescommissie (CENI) te maken had met de gebruikte stemmachines, van magazijniers tot aan de top. Ook mensen die ten onrechte zo’n machine in hun bezit hadden, moeten worden opgepakt, vinden de opposanten.

Ensemble en zijn partners vragen onderzoek naar leden van de CENI om duidelijkheid te krijgen over de manier waarop de machines werden verdeeld. Ook is er nood aan gerechtelijk onderzoek naar het gebruik van middelen bij de CENI en de uitvoering van de contracten tussen de kiescommissie en MIRU Systems.

Katumbi is nu van mening dat alle verkozenen van de partij toch moeten zetelen in de nationale of provinciale parlementen om te zorgen voor een stevige oppositie. Volgens de baas van Ensemble is zo’n oppositie hard nodig om de Grondwet te beschermen en zich te verzetten tegen elke poging om de inhoud ervan aan te passen, in het bijzonder artikel 220, aldus nog woordvoerder Diakese.

Ensemble dringt verder aan op de vrijlating van politieke gevangenen, onder wie Mike Mukebayi, Salomon Kalonda en journalist Stany Bujakera.

© CongoForum, 07.02.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.