Milieubeschermers verzetten zich tegen olie-ontginning in Albertmeer (CongoForum)

KINSHASA – Minstens 25 milieu-ngo’s uit Noord-Kivu hebben zich tot premier Sama Lukonde gericht omdat ze niet willen dat er olie wordt ontgonnen in het Albertmeer. De kritiek gaat over het project « East African Crud Oil Pipeline (EACOP) ». Het betreft een project van Total Energie, dat een pijpleiding wil aanleggen om ruwe olie uit het Albertmeer te transporteren naar de haven van Tanga (Tanzania) en Kenia.

De ngo’s vinden het niet in orde dat de DR Congo dit project discreet lijkt te steunen. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van de plannen, bericht Radio Okapi. De organisaties vrezen voor schadelijke gevolgen voor het ecosysteem, problemen met afval en dijken enzovoort.

Bantu Lukambo is algemeen directeur van het ‘Initiative pour le développement et la protection de l’environnement’ (IDPE): « Waar er olie wordt ontgonnen, heb je onveiligheid en vervuiling. Kijk naar Moanda in Centraal-Kongo. Kijk naar de Nigerdelta in Nigeria. We zijn het er nu over eens dat we met het milieu ons land kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld is Virunga Energie. We zien hoe Goma vlugger vooruitgaat dan andere plaatsen. Bovendien wil bijna de hele wereld stoppen met het verbruiken van olie.”

Het plan van Total Energie zou zich kunnen uitstrekken tot het Edwardmeer in het Virungapark, waarschuwen de milieubeschermers. Een tiental jaar geleden zag Congo uiteindelijk af van een gelijkaardig project onder druk van ngo’s.

© CongoForum, 05.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.