Minder mensenrechtenschendingen in 2023, maar straffeloosheid blijft te bestrijden (CongoForum)

KINSHASA – Het Gezamenlijk Bureau voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties meldde maandag dat er in 2023 in de Democratische Republiek Congo 599 mensen, onder wie 107 Congolese militairen en 14 agenten van de nationale politie zijn veroordeeld voor misdrijven die verband houden met mensenrechtenschendingen en misbruiken. Dat laat Actualité.cd weten.

Volgens het VN-mensenrechtenrapport daalde het aantal mensenrechtenschendingen dat werd toegeschreven aan dit overheidspersoneel in 2023 met 19% ten opzichte van het voorgaande jaar, met een totaal van 1.947 schendingen die in het hele land werden gedocumenteerd.

Ook benadrukte het Bureau zijn steun voor de inspanningen van de nationale autoriteiten om het gedrag van leger en politie te verbeteren, met name door opleidings- en bewustmakingssessies te organiseren voor 2.052 mannen en 354 vrouwen van de Congolese nationale politie (PNC), de strijdkrachten (FARDC) en andere veiligheidstroepen.

Verder voerde het ‘Due Diligence’-secretariaat Mensenrechten van het Bureau 347 risicoanalyses uit, waarbij ten minste 819 profielen van FARDC-officieren, PNC-agenten en andere personen in het kader van de VN-steun aan de Congolese veiligheidstroepen zijn onderzocht.

Ondanks deze inspanningen constateerde de VN-mensenrechtenorganisatie in 2023 in totaal 5.273 mensenrechtenschendingen en -misbruiken op het hele Congolese grondgebied, wat neerkomt op een gemiddelde van 439 schendingen en misstanden per maand. Deze daling van 12% ten opzichte van het jaar voordien bevestigt een trend die de afgelopen twee jaar al werd waargenomen, maar er blijven uitdagingen.

In de vijf conflictprovincies daalde het aantal schendingen en inbreuken van 5.091 in 2022 naar 4.473 in 2023. Er was dus vooruitgang. Maar het blijft noodzakelijk om de inspanningen voort te zetten om de bescherming van de mensenrechten te garanderen.

De daling van het aantal mensenrechtenschendingen in 2023 is een positief teken, maar het benadrukt ook het belang van het handhaven van maatregelen om zulke schendingen te voorkomen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen, als onderdeel van de voortdurende inspanningen om de mensenrechten te bevorderen en straffeloosheid in de DR Congo te bestrijden.

© CongoForum, 27.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.