Noord-Kivu: bombardementen vergroten druk op zeker 800.000 ontheemden (CongoForum)

GENEVE – De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR betreurt de willekeurige bombardementen die de druk op ten minste 800.000 ontheemden in Noord-Kivu vergroten. In de afgelopen weken waren er heel wat gevechten tussen regeringstroepen en gewapende groepen in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

In een persbericht, geciteerd door Radio Okapi, uitte het VN-agentschap zijn bezorgdheid over bommen die op burgers vallen, meer bepaald in de ontheemdenkampen Camp Zaina in Sake en Lushagala in Goma, waar 65.000 mensen zijn ondergebracht.

“Het toenemende gebruik van zwaar geschut en bombardementen tijdens de gevechten rond Goma vormen een ernstig gevaar voor ontheemde burgers en dreigen het aantal slachtoffers te doen stijgen. Niet-ontplofte munitie vormt een bijzondere bedreiging voor kinderen”, zegt Chansa Kapaya, regionaal directeur van UNHCR voor Zuidelijk Afrika en regionaal coördinator voor de vluchtelingensituatie in Congo.

Kapaya is ongerust over de erbarmelijke situatie van zo’n 135.000 ontheemden die het Zaina-kamp bij Sake zijn ontvlucht om naar Goma te trekken. Goma is de hoofdplaats van Noord-Kivu.

UNHCR roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en tot vredesonderhandelingen om het conflict op te lossen en het lijden te verlichten van onschuldige burgers die verstrikt zijn geraakt in het geweld.

“De situatie is tragisch en onaanvaardbaar. We doen een dringend beroep op alle partijen om burgers te beschermen, het humanitair recht te respecteren en veilige corridors te creëren voor de levering van hulp”, aldus Chansa Kapaya.

Volgens de UNHCR zijn sinds begin februari rond Goma en Sake minstens 15 mensen gedood. Er vielen ook 29 gewonden.

© CongoForum, 16.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Denise Lukesso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.