Noord-Kivu: burgers en kinderen beter beschermen, vraagt Unicef (CongoForum)

GOMA – Unicef heeft dinsdag de strijdende partijen in Noord-Kivu opgeroepen om de levens van onschuldige burgers, en in het bijzonder die van kinderen, te ontzien. Grant Leaity vertolkte de oproep in een persbericht van het VN-Kinderfonds. Hij vertegenwoordigt Unicef in de DR Congo.

Onlangs werden volwassenen en kinderen gedood bij een aanval op het kamp voor ontheemden in Zaine. “Het is toch ondenkbaar dat families, die zijn gevlucht voor het geweld, worden gedood en gewond op een plek waar ze hoopten in veiligheid te verkeren”, aldus Unicef.

De organisatie wil dat de Congolese autoriteiten rekenschap vragen aan de verantwoordelijken en meer doen om kinderen en families te beschermen, bericht Radio Okapi.

In de afgelopen weken waren er geregeld burgerdoden bij aanvallen op kampen voor ontheemden in Oost-Congo.

Ondertussen blijven mensen vluchten voor het geweld. Momenteel zijn er 1,1 miljoen ontheemden in Noord-Kivu. In augustus waren dat er ‘slechts’ 591.000, stelt Grant Leaity.

Dinsnamiddag leek het eerder rustig in Sake, een stad in Masisi. Maar sommige heuvels nabij de stad zijn onder contrôle van de rebellen. Andere plekken daar zijn in handen van het Congolese leger en Wazalendo-strijders.

© CongoForum, 14.02.24 (db)

Beeld – bron: UNICEF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.