Noord-Kivu: meer dan 133.000 ontheemden zonder toegang tot drinkwater (CongoForum)

GOMA – “Meer dan 133.000 mensen die de gevechten in Noord-Kivu zijn ontvlucht, leven in onvoorstelbare omstandigheden, zonder toiletten of water”, waarschuwt Oxfam in een persbericht.

De ngo meldt dat deze ontheemden 40 dollarcent moeten betalen om gebruik te kunnen maken van de toiletten of douches in de gastgemeenschappen, een bedrag dat ze niet hebben omdat ze alles zijn kwijtgeraakt tijdens hun vlucht.

Vrouwen moeten tot 25 km lopen om water te halen, waarbij ze worden blootgesteld aan het geweld van gewapende groepen. Dezelfde bron meldt ook gevallen van diarree door gebrek aan drinkwater en hygiëne, en sterfgevallen.

Justine Gomis Tossou, Oxfam’s landendirecteur in de Democratische Republiek Congo: “De behoeften overstijgen ruimschoots de beschikbare middelen: de locaties zijn overbevolkt, mensen slapen in open lucht of zitten opeengepakt in loodsen, ziekenhuizen of scholen, waardoor die onbruikbaar worden. Anderen hebben hun eigen geïmproviseerde kampen gebouwd zonder water, voedsel of hulp, met een groot risico op epidemieën en voedselonzekerheid. Vrouwen zijn extreem kwetsbaar en worden blootgesteld aan seksuele uitbuiting en misbruik.

© CongoForum, 23.02.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.