Overheid geeft 550 hectare Virungapark tijdelijk aan bevolking (CongoForum)

BENI – Tijdens zijn bezoek aan Beni heeft de vice-gouverneur van Noord-Kivu, divisiecommissaris Romy Ekuka, het standpunt van de provinciale regering herhaald dat erop neerkomt dat een gebied van 550 hectare van het Nationale Park van Virunga tijdelijk zal worden afgestaan aan de bewoners van de wijk Congo Ya Sika.

De beslissing van de provinciale regering volgt na een conflict tussen het ICCN, het Congolese Instituut voor Natuurbescherming, en de bewoners van de Congo ya Sika-wijk in Kasindi Lubiriha in het territorium Beni.

De divisiecommissaris zei volgens Radio Okapi dat de beslissing van de overheid was genomen in overleg met ICCN-functionarissen om de spanningen te verminderen.

“Het ICCN en het park zijn het eens geworden. Als gevolg daarvan is 550 hectare gereserveerd voor de lokale bevolking. Op dit moment is van de 550 hectare die voor de bevolking is gereserveerd, slechts 250 of 200 hectare bezet. Er zijn dus nog minstens 300 tot 350 hectare leeg, onaangeroerd.”

“Toen de tijd kwam om deze beslissing uit te voeren, wilde de bevolking de 550 hectare die aan hen was toegekend overnemen. Daarom zijn we teruggegaan naar de geratificeerde overeenkomsten en het compromis tussen alle belanghebbenden”.

Het conflict tussen het ICCN en de bewoners van de wijk ‘Congo ya Sika’ in Kasindi Lubiriha op het territorium Beni duurt al enkele jaren.

© CongoForum, 09.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.