Overlijden van Tsaka Kongo, die veel betekende voor artiesten en cultuursector (CongoForum)
KINSHASA – Muzikant Edmond Langu Masima, alias Tsaka Kongo, is afgelopen vrijdag overleden in een gezondheidscentrum in de gemeente Ngiri-Ngiri in Kinshasa. De artiest was ziek, bericht Radio Okapi. Hij was coördinator bij de vzw ‘Artiste en danger’.
Cultuurminister Catherine Kathungu Furaha bracht hulde aan Tsaka Kongo die het opnam voor artiesten en de cultuursector zonder te veel aan zichzelf te denken. “Hij kwam me ooit vragen om de Place des artistes te beschermen”, zegt de minister. “Hij wilde ook dat Petit Pierre werd gehuldigd op 30 juni en vroeg om een foto van Jeannot Bombenga te afficheren op de wereldtentoonstelling in Dubaï.”
Catherine Kathungu Furuha herinnert zich Tsaka Kongo als een dappere, welmenende, nederige, stoutmoedige artiest, die ook aan vrijwilligerswerk deed.
Edmond Langu Masima (Tsaka Kongo) werd op 6 juli 1957 geboren in Kinshasa, toen nog Leopoldstad. Hij noemde zich ook Chaka Zulu, naar de gelijknamige Zuid-Afrikaanse film. In 1990 lanceerde hij het liedje ‘Démocratie’. Het liedje was destijds te horen op de staatsomroep en voor de uitzending van de plenaire bijeenkomst van de Soevereine Nationale Conferentie (CNS). De artiest werkte ook een tijdlang samen met Lita Bembo Libeki.
Vanuit zijn functie bij de Union des musiciens congolais (UMUCO) richtte Tsaka Kongo de vzw Artiste en danger op. Aanleiding was de situatie van gitarist Bombole wa Lokole (‘Bolene’) die ondanks zijn ziekte het ziekenhuis moest verlaten omdat hij niet genoeg geld had.
Tsaka Kongo bedacht de prijs ‘L’artiste ne meurt jamais’ en werkte samen met het ministerie van Cultuur om artiesten te ondersteunen. Samen met vele andere artiesten creëerde hij de structuur ‘Révolution Culturelle’ (REVOC). In die context sprak hij de Algemene Inspectie van Financiën aan over de rechten van artiesten.
‘Artiste en danger’ hielp een aantal artiesten wanneer ze gezondheidsproblemen kreen. De vzw was ook betrokken bij de uitvaarten van Pépé Kalle, Madilu, Lokuli, Papa Wemba, Pululu, Guy Mario, Daddy Dikambala en Defao.
© CongoForum, 06.02.24 (db)
Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo