Project ‘Elimu Kwanza’ haalt ruim 42.000 kinderen weer naar school (CongoForum)

BUNIA – De vice-gouverneur van de provincie Ituri heeft dinsdag het startschot gelost voor ‘Elimu Kwanza’ (Eerst Onderwijs), een project dat erop mikt om meer dan 42.000 kinderen weer naar school te laten gaan. Dat meldt Radio Okapi.

Dit project is in handen van een consortium van ngo’s, waaronder de Danish Refugee Council (DRC) en de Norwegian Refugee Council (NRC). Het is de bedoeling om het onderwijsniveau te verbeteren en jongeren te recupereren die nu nog actief zijn bij gewapende groepen.

De provinciale regering van Ituri is blij met het project. De organisatoren mikken op 26 centra voor beroepsopleiding en een stuk of 30 scholen in de territoria Mahagi en Djugu.

Jeanne Alasha is adviseur van de provinciegouverneur. Zij is opgetogen over het onderwijsproject waarvoor stevig is gelobbyd. “Voor het onderwijs in onze provincie kunnen we een zucht van opluchting slaken”, zegt ze.

Innocent Aboua werkt voor de Danish Refugee Council. Hij verwacht dat het project aan heel wat risicojongeren de kans zal geven om een vak te leren waarmee ze later geld kunnen verdienen. “Als er projecten zijn waardoor jongeren een vak kunnen onder de knie krijgen, zullen ze zich afkeren van de wapens, van drugs en van alles wat kwalijk is.”

Ituri zit sinds een jaar of zes in een cyclus van geweld. Heel wat kinderen stopten met naar school gaan. Veel jongeren zitten nu bij een gewapende groep of werken in de mijnbouw.

Ook Feconde en Ajedec doen mee aan het onderwijsproject in Ituri. Het project zal drie jaar lopen en heeft een prijskaartje van zo’n 9 miljoen euro.

© CongoForum, 15.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.