Regering intensiveert samenwerking met banken om speculatie tegen te gaan (CongoForum)

KINSHASA – De betaling van alle aan de staat verschuldigde vergoedingen in Congolese frank, een maatregel om speculatie en waardevermindering van de nationale munt tegen te gaan, stuit op praktische obstakels, zo zegt premier Jean-Michel Sama Lukonde volgens Actualité.cd.

Het besluit blijkt moeilijk uit te voeren omdat sommige overheidsdiensten betaling in vreemde valuta eisen en sommige zelfs geen rekeningen in Congolese frank hebben. Als reactie hierop heeft de regering besloten om de samenwerking met de banken te intensiveren om speculatie op de valutamarkt tegen te gaan, zo blijk uit de notulen van de 123ste vergadering van de ministerraad. De Fédération des Entreprises du Congo (FEC) zal ook bij dit proces worden betrokken.

Het Comité voor Economische Conjunctuur, dat vergaderde met vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren, stelde vast dat de maatregel niet werd nageleefd en dat er nog steeds grote verschillen bestaan tussen de interbancaire wisselkoersen, waardoor speculatie wordt aangewakkerd. Het stelde ook vast dat overheidsinstanties zich niet houden aan de indicatieve koersen.

Meer samenwerking tussen de overheid, de banken en de FEC is gericht op het vinden van regelmatige wisselkoersmechanismen en het in de gaten houden van overheidsdiensten waarvoor vergoedingen in vreemde valuta moeten worden betaald. Het doel is om de wisselkoers te stabiliseren en de speculatieve praktijken die de economie van het land aantasten te bestrijden.

Sinds begin 2023 wordt de Democratische Republiek Congo geconfronteerd met een waardevermindering van haar munt ten opzichte van de dollar, wat gevolgen heeft voor de prijzen van essentiële goederen. De stabiliteit van de wisselkoers is een belangrijke uitdaging om de koopkracht van huishoudens te beschermen, in overeenstemming met de beloftes van Félix Tshisekedi in het kader van zijn tweede ambtstermijn.

© CongoForum, 05.02.24 (rk)

Beeld – bron: …

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.