Regering moet wettelijke faciliteiten geven aan organisaties als Rode Kruis (CongoForum)

KINSHASA – Tijdens een vergadering afgelopen dinsdag heeft president Félix Tshisekedi van de chef van de delegatie van het Rode Kruis vernomen dat deze organisatie toegang moet krijgen tot de administratieve faciliteiten die bij wet zijn erkend voor humanitaire organisaties die in de Democratische Republiek Congo actief zijn.

Op de ministerraad merkte Tshisekedi op dat het Rode Kruis, dat al vele jaren wettelijk in de DR Congo is gevestigd, een vereniging zonder winstoogmerk is die haar rechtspersoonlijkheid heeft verkregen krachtens de wet van 1 maart 1961. De organisatie is ook door de Congolese staat erkend als vrijwillige hulporganisatie die de overheid bijstaat op humanitair gebied, aldus Actualité.cd.

Op grond van deze status en met inachtneming van de wettelijke bepalingen heeft de president de regering opgedragen deze organisatie snel bij te staan in de procedure voor toegang tot haar faciliteiten, met inachtneming van de bepalingen van wet nr. 004/2001 van 20 juli 2001 betreffende verenigingen zonder winstoogmerk en instellingen van openbaar nut.

Overeenkomstig artikel 39 van de wet verleent de staat aan niet-gouvernementele organisaties bepaalde administratieve en fiscale faciliteiten, zoals de belastingvrijstellingen waarin de geldende wetgeving voorziet, vrijstelling van invoerrechten op goederen en uitrusting die verband houden met hun missie, hulp bij het verkrijgen van verblijfsvergunningen voor buitenlanders en hun gezinnen, het recht om apparatuur en radiofrequenties te gebruiken en de toepassing van vereenvoudigde procedures bij het Office Congolais de Contrôle.

Dit verzoek aan de regering komt op een moment dat de situatie gespannen blijft in het oosten van Congo, waar de gevechten tussen regeringstroepen en de M23-rebellen de afgelopen dagen zijn toegenomen. Het Rode Kruis biedt, samen met andere organisaties, hulp aan ontheemden en andere slachtoffers van de oorlog in deze regio.

De missie van het Rode Kruis in Congo bestaat uit het voorkomen van ziekten, het verlichten van lijden en het verbeteren van de leefomstandigheden van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, ongeacht ras, religie of politieke overtuiging. De organisatie doet dit door middel van duurzame programma’s voor gemeenschapsontwikkeling, noodhulp en rampenbestrijding.

© CongoForum, 13.02.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief, archief) Paulin Munanga/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.