Tshopo: traditionele stamhoofden krijgen uitleg over wettelijke status (CongoForum)

KISANGANI – De traditionele stamhoofden van de provincie Tshopo, die in Kisangani aanwezig waren voor de benoemingsprocedure van gecoöpteerde parlementsleden in de Provinciale Assemblee, zijn op de hoogte gebracht van hun officiële missie, meldt Mediacongo.

Volgens Norbert Lokula, de provinciale minister van Binnenlandse Zaken van Tshopo, was het de bedoeling om de traditionele chefs te helpen het beste te halen uit de wet die de status van traditionele leiders vastlegt en zo bepaalde misbruiken en schendingen van de teksten te voorkomen.

“Een traditionele chef heeft twee petten op. Hij is een traditionele chef, want om chef te zijn, moet hij aangewezen worden door de heersende familie. En zodra hij door de heersende familie is aangewezen, moet hij door de staat worden benoemd. Er zijn een aantal problemen die we hier in de ministeries tegenkomen, vooral conflicten tussen de traditionele machten. Want bevoegdheden op basis van gewoonten worden, zoals je weet, doorgegeven van vader op zoon en niet van broer op broer. We ontdekten dat de meeste stamhoofden niet bekend waren met de wet waarin de status van stamhoofden op basis van het gewoonterecht is vastgelegd”, aldus de provinciale minister van Binnenlandse Zaken.

“We hebben de tijd gehad om dit aan hen uit te leggen en misschien zullen we sessies organiseren om de stamhoofden goed bij te scholen, zodat het aantal conflicten waarbij traditionele stamhoofden betrokken zijn, kan worden verminderd door de ministeries van Binnenlandse Zaken. Ten eerste zijn stamhoofden er niet alleen om de gewoonten na te leven. Ze zijn ook vertegenwoordigers van de staat en ontwikkelingswerkers. Ze moeten deelnemen aan collectief werk, de ‘salongo’. Wanneer er problemen zijn zoals conflicten, waarvoor er vandaag de dag al aanklachten in elk gebied zijn, moeten ze niet doorgaan met het beheren van problemen die niet onder hun bevoegdheid vallen. Ze moeten het doorgeven aan de juiste autoriteiten”, aldus Lokula.

© CongoForum, 23.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.