Vrees voor nieuw geweld in Kinshasa, Belgische school blijft gesloten (CongoForum)

KINSHASA – Bij de ambassade en het personeel van de VN-vredesmacht (Monusco) in Kinshasa is er ongerustheid na recent geweld in de Congolese hoofdstad. Twee christelijke predikanten, met veel sympathie voor de machthebbers, hadden hun beklag gedaan over ‘het stilzwijgen’ en ‘de medeplichtigheid’ van de internationale gemeenschap ten aanzien van de gevechten in Oost-Congo. Dat leidde tot onrust in Kinshasa.

Bij de Belgische Prins van Luikschool in Kinshasa zijn er vandaag geen lessen. De Belgische school houdt de deuren dicht na overleg met de Belgische ambassade, uit vrees voor mogelijk nieuw geweld. Diverse ambassades en internationale organisaties gaven aan hun medewerkers de raad om niet rond te rijden in Kinshasa.

Zaterdag werden diverse voertuigen van Monusco in Kinshasa aangevallen en vernield. De VN roepen hun personeel ter plaatse op om erg waakzaam te blijven.

Bij de Congolese oppositie is te horen dat de machthebbers kiezen voor ‘de vlucht vooruit’. De actievoerders zouden sterk sympathiseren met de autoriteiten. De machthebbers zouden de diplomaten willen muilkorven omdat die vaak kritiek uiten.

Officieel wordt het geweld door de autoriteiten veroordeeld. De veiligheidsmaatregelen rond de ambassades en bij locaties van Monusco werden aangescherpt, zegt RFI.

© CongoForum, 12.02.24 (db)

Beeld – bron: logo Belgische school (Kinshasa)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.