Akkoord tussen regering en bonden moet omstandigheden voor leerkrachten verbeteren (CongoForum)

BIBWA – De Congolese regering en de vakbonden in het ‘lager, secundair en technisch onderwijs’ (EPST) hebben besloten alles in het werk te stellen om de socio-professionele omstandigheden van de leerkrachten te verbeteren. Dat is beslist op een vergadering van regering en bonden die afgelopen zaterdag plaatsvond in Bibwa, in de gemeente Nsele.

Beide partijen zien volgens Radio Okapi zeven prioritaire acties die in het begrotingsjaar 2024 moeten worden uitgevoerd om dit doel te bereiken. Het gaat om:

  • loonsverhogingen
  • de mechanisering en aanpassing van de vergoeding voor ‘gratis’ leerkrachten basisonderwijs in de openbare sector
  • de uitbetaling van omgezette graden
  • de betaling van onbezoldigde leerkrachten en directies van middelbare scholen
  • de pensionering van leerkrachten
  • de mechanisering van de loonbeheerspremie voor personeelsleden en managers in de centrale diensten van het EPST
  • de uitbetaling van de speciale functievergoeding voor inspecteurs
  • de voorkoming van sociale onrust

Volgens Godefroid Matondo, woordvoerder van de onderwijsvakbond, zijn deze prioritaire acties gekoppeld aan het budget dat aan de subsector onderwijs is toegewezen. Ze moeten worden uitgevoerd om sociale onrust te voorkomen, voegde hij eraan toe.

“De uitvoering van deze acties zal een toename van de sociale onrust vermijden. De vakbonden dringen er er bij de regering op aan om de gedane toezeggingen na te komen”, aldus Godefroid Matondo.

Voortdurend toezicht

De minister van EPST, Tony Mwamba, die de regeringsdelegatie leidde, beloofde samen te werken met zijn collega van Begroting om ervoor te zorgen dat de eisen worden ingewilligd. “Ik beloof dat ik alles in het werk zal stellen om te zorgen voor een efficiënte en permanente follow-up met het ministerie van Begroting en het ministerie van Financiën, zodat alle prioritaire acties ten gunste van de leerkrachten, zoals overeengekomen tijdens deze bijeenkomsten, zo snel mogelijk en onberispelijk worden uitgevoerd”, beloofde hij.

Op 24 februari gaf de minister het startschot voor het werk van de gemengde commissie. De vergaderingen gingen over de verzuchtingen van de leerkrachten en acties om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

© CongoForum, 18.03.24 (rk)

Beeld – bron: EPST/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.