Contract met Chinezen aangepast: 7 miljard dollar aan infrastructuur in Congo (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft donderdag de ondertekeningsceremonie van het heronderhandelde mijnbouwcontract met de Groupement des Entreprises Chinoises (GEC) geleid. Volgens het nieuwe contract wordt de investering in infrastructuur van 3,2 naar 7 miljard dollar opgetrokken. Dat melden Congolese media.

“Dit is goed voor de aanleg van ten minste 5.000 km aan wegen”, zei Alexis Gisaro, staatssecretaris van Infrastructuur en Openbare Werken.

Deze aanpassing verankert ook de participatie van de Democratische Republiek Congo in het kapitaal van SICOHYDRO in Busanga (60% GEC en 40% DR Congo).

Het gaat om de vijfde aanpassing van het mijnbouwcontract tussen de Democratische Republiek Congo en GEC, dat oorspronkelijk in april 2008 werd ondertekend.

De heronderhandeling werd mogelijk gemaakt door een herziening van het Chinese mijnbouwcontract door het Inspectoraat-Generaal van Financiën (IGF).

Volgens verschillende bronnen is een eerste uitbetaling van meer dan 700 miljoen dollar gepland voor dringende wegenwerken in de stad Kinshasa en een aantal wegen van nationaal belang.

Over een maand gaan de wegenbouwwerken van start in Kinshasa, Grand Equateur, Oost-Kasaï, Hoog-Lomami en Lualaba.

In Kinshasa omvat het werkschema voor 2024 de aanleg van de weg Mbudi – UPN – Kimwenza – Ndjili Brasserie – Avenue Ndjoko – Ndjili Airport. De weg Gombe – Long du Fleuve – Ndjili Airport maakt ook deel uit van dit plan. Landinwaarts omvat het geplande project de route Mbujimayi – Muene Ditu – Kaniama – Kalemie – Luena – Nguba. De vierde route is Mbujimayi – Kabinda – Kindu – Bukavu – Goma. De vijfde geselecteerde weg is de Akula-weg in de regio Grand quateur, aldus dezelfde bronnen.

16 jaar geleden onderhandelde Congo met GEC over een contract waarbij de Chinezen koper- en kobaltlagen mochten ontginnen in ruil voor de aanleg van infrastructuur. In 2023 oordeelde president Tshisekedi dat het contract niet gunstig genoeg was voor Congo en eiste hij dat het zou worden herzien.

© CongoForum, 15.03.24 (rk)

Beeld – bron: Présidence de la RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.