Humanitaire crisis in Oost-Congo: ” UNHCR van plan om 8,6 miljard dollar te mobiliseren” (CongoForum)

KINSHASA – Er is 8,6 miljard dollar nodig om aan alle humanitaire behoeften in de Democratische Republiek Congo te voldoen. Dat kondigde de vertegenwoordiger van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), Angèle Dikongue, dinsdag 12 maart aan tijdens een briefing in Kinshasa voor diplomaten, aldus Mediacongo. Volgens Dikongue zijn er nu een miljoen nieuwe ontheemden rond de stad Goma in Noord-Kivu, sinds de veiligheidssituatie is verslechterd.

De gevechten tussen de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (Fardc) en de M23-rebellen zijn de afgelopen dagen toegenomen. Deze confrontaties hebben de humanitaire situatie in het oosten van het land verergerd, waardoor een dringende oproep voor hulp nodig is.

In een persinterview eerder deze week zei Emmanuel Lampaert, de vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in de DR Congo, dat er een groeiende kloof is tussen de humanitaire behoeften en “onze capaciteit om te reageren”.

“De frontlinies komen gevaarlijk dicht bij de kampen voor ontheemden en we zien een toenemende aanwezigheid van gewapende mannen. Deze situatie leidt tot een toename van geweld, vooral tegen vrouwen, wat de toegang tot de noodzakelijke zorg bemoeilijkt”, zei hij.

© CongoForum, 13.03.24 (rk)

Beeld – bron: UNHCR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.