JED boos: openbaar ministerie eist 20 jaar cel voor Stanis Bujakera (CongoForum)

KINSHASA – De ngo Journaliste en Danger (JED) is verontwaardigd omdat het openbaar ministerie 20 jaar cel eist voor journalist Stanis Bujakera Tshiamala zonder gefundeerde aanklachten te hebben. Dat meldt Mediacongo.

Bujakera werd aangehouden op 8 september 2023. Hij werkt voor Jeune Afrique en Actualité.cd. De man zit nu al maandenlang vast in de centrale gevangenis van Makala in Kinshasa.

Het gerecht in Gombe wees alle verzoeken om Stanis Bujakera voorwaardelijk vrij te laten af. Het openbaar ministerie eist nu dus een lange gevangenisstraf wegens ‘namaak, valsheid in geschrifte, het gebruik van valse documenten en het verspreiden van valse geruchten’.

Uit een rapport van een expert, aangeduid door het gerecht, bleek dat het onmogelijk is om te bepalen of een document, toegeschreven aan de nationale inlichtingendienst ANR, al dan niet eerst werd verspreid door Bujakera. In dat document werd de dood van opposant Chérubin Okende (Ensemble) gelinkt aan de militaire inlichtingendienst. Het rapport van de expert gaat in tegen het rapport van een expert van de procureur. De procureur gaat ervan uit dat Okende zelfmoord pleegde, maar die conclusie is uitermate omstreden.

Stanis Bujakera vroeg al herhaaldelijk aan de procureur om zijn aantijgingen te staven met bewijzen. JED steunt de journalist en kant zich tegen de ongefundeerde beschuldigingen. De organisatie hoopt dat de rechters in Gombe zich ‘eervol en onafhankelijk’ zullen opstellen en zullen besluiten dat Stanis Bujakera moet worden vrijgelaten.

© CongoForum, 11.03.24 (db)

Beeld – bron: JED

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.