Lubero: leerlingen en ontheemden leven samen in scholen (CongoForum)

KANYABAYONGA – Leerlingen van verschillende scholen in de rurale gemeente Kanyabayonga in het territorium Lubero (Noord-Kivu) leven samen met ontheemden. De ontheemde mensen hebben geen onderdak en zijn gevlucht voor de gevechten tussen het Congolese leger en de M23-rebellen in de streek van Rutshuru en Masisi. Ze zijn gedwongen om klaslokalen te delen met leerlingen, aldus Radio Okapi.

Leerlingen van de basisscholen van Vuvogho, Rwindi, Amani, Maendeleo en Institut Furaha delen hun klaslokalen met ontheemden. Zij verlaten de klaslokalen ’s ochtends wanneer de leerlingen arriveren en nemen ze aan het eind van de lessen weer in gebruik. Deze situatie heeft invloed op de normale gang van zaken op deze scholen.

Kolonel Alain Kiwewa, administrateur in Lubero, die net terug is van een driedaagse missie, beschrijft de situatie als zeer moeilijk voor de ontheemden: “Sommige ontheemden verblijven bij gastgezinnen of in kerken, terwijl anderen in scholen zitten. Ze bezetten sommigen schoolcomplexen in Kanyabayonga en leven in moeilijke omstandigheden omdat er een probleem is met de watervoorziening”.

Er wonen momenteel een aantal ontheemden, voor het merendeel kinderen en vrouwen, van wie sommigen zwanger zijn. Ze zijn op de vlucht voor gevechten tussen de FARDC en de M23 in Kirima, Somikivu, Bwalanda, Kibingu en Kibirizi, en hebben dringend humanitaire hulp nodig.

© CongoForum, 18.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.