Oost-Kasaï: veel kinderen geven verstek bij inhaallessen (CongoForum)

MBUJI-MAYI – In Mbuji-Mayi, Katanda, Tshilenge en Lupatapata, allemaal in Oost-Kasaï, gaat een flink deel van de leerlingen niet naar de inhaallessen die ze zouden moeten volgen. Zowat 50% van de 6.000 kinderen, die het aanbod krijgen, gaat effectief naar zulke lessen. Maar de andere 50% blijft afwezig, aldus Radio Okapi.

Het probleem werd aangekaart op een workshop die diende om in te schatten of kinderen al dan niet naar de inhaallessen gingen. Het gaat om kinderen die oud genoeg zijn om naar school te gaan. Vijf jaar lang financiert het Belgische ontwikkelingsagentschap ENABEL een campagne om deze kinderen te bereiken.

Meer dan 6.000 kinderen werden al in kaart gebracht: circa 3.000 in Mbuji-Mayi en 3.600 in Katanda, Tshilenge en Lupatapata. Er is een netwerk van centra die de kinderen inhaallessen kunnen geven. Maar een aanzienlijk deel van de kinderen gaat dus niet naar die lessen.

Op de workshop werd nagedacht over prikkels die kunnen helpen. Ouders zouden bijvoorbeeld wat cash kunnen krijgen om een activiteit te ontwikkelen die geld opbrengt. De ouders kunnen ook worden gesensibiliseerd via de media. Het openen van schoolkantines kan ook een stimulans zijn.

De workshop kwam er op initiatief van de provinciale diensten voor Sociale Zaken en Lager, Secundair en Technisch Onderwijs (EPST). Hij werd financieel ondersteund door ENABEL.

© CongoForum, 04.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Esther Ndalafina

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.