Oppositieplatform Lamuka tegen herinvoering doodstraf in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – De politieke coalitie Lamuka heeft zich uitgesproken tegen de opheffing van het moratorium op de doodstraf in de Democratische Republiek Congo. Prince Epenge, woordvoerder van dit politieke oppositieplatform, zegt dat de herinvoering van de doodstraf in de DR Congo “betekent dat men het ene probleem probeert op te lossen door een ander probleem te creëren”.

Volgens Prince Epenge “is een regime dat niet in staat is om mensen die miljoenen dollars stelen in de gevangenis te houden, niet in staat om infiltranten te executeren”, aldus Radio Okapi.

De woordvoerder van Lamuka vreest dat politieke tegenstanders en activisten van burgerbewegingen de meest waarschijnlijke slachtoffers van deze maatregel zullen zijn.

De regering besloot op de ministerraad van 9 februari 2024 om de doodstraf in Congo in bepaalde gevallen weer uitvoerbaar te maken.

In een omzendbrief van 13 maart 2024 liet de minister van Justitie weten dat de beslissing bedoeld is om verraders te verwijderen uit het leger en een einde te maken aan terreurdaden en stadsbanditisme.

© CongoForum, 19.03.24 (rk)

Beeld – bron: Prince Epenge/Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.