Overheid treedt op tegen ‘maffia’ bij onderaannemers ERG (CongoForum)

KINSHASA – De ARSP, de Autoriteit die de onderaanneming in de private sector moet regelen, heeft negen onderaannemingsbedrijven met Russische en Kazachse aandeelhouders geschorst. Het gaat om bedrijven van de groep ERG die werken voor Metalkol, Frontiers, Comidé en Boss Mining. Deze firma’s zouden de regels op het vlak van onderaanneming niet hebben nageleefd, meldt Radio Okapi.

De onderaannemers zijn Technology Global, Etalon, Surtek, Rocada, Transversal, Standar Fiable, Vision, Socom en Roche Solide. Sommige van hen zijn actief in Haut-Katanga, andere in Lualaba.

Miguel Kashala Katemb, directeur-generaal bij de ARSP: “Deze bedrijven hebben markten van honderden miljoenen dollars in handen. We maken nu een einde aan deze maffia, die gedurende lange tijd de Congolese waardeketen confisqueerde in het nadeel van vennootschappen met voornamelijk Congolees kapitaal.”

Volgens Kashala Katemb past het optreden van de Autoriteit bij de wens van president Félix Tshisekedi om het economische weefsel in de DR Congo te versterken. “Wetten van deze aard worden ook toegepast in andere landen. We traden niet alleen op in het geval van ERG maar ook bij het Canadese Barrick en de Chinezen van Sicomines.”

© CongoForum, 18.03.24 (db)

Beeld – bron: Miguel Kashala Katemb/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.