Overheidsdienst DGCDI: personeel staakt en vreest voor ontslagen (CongoForum)

KINSHASA – De ambtenaren van de overheidsdienst DGCDI zijn gisteren, maandag, aan een staking begonnen. Ze hebben meer dan tien maanden achterstallig loon tegoed. DGCDI staat voor ‘Direction générale des corridors de développement industriel’.

Gisteren hielden de stakers een actie aan hun hoofdkantoor in Kinshasa. De actievoerders willen dat de regering dit dossier aanpakt en richten zich in het bijzonder tot de premier en de ministers van Industrie en Financiën, zegt vakbondsvrouw Cynthia Kubiha. De ambtenaren vrezen ook voor ontslagen, meldt Radio Okapi.

Het personeel wil pas het werk hervatten wanneer alle achterstallige lonen zijn uitbetaald. De arbeidsinspectie probeerde te bemiddelen tussen de vakbonden en de werkgever. “Maar dat lukte niet. Het dossier blijft onopgelost”, vertelt Kubiha. Bepaalde leidinggevenden zitten momenteel overigens vast.

De minister van Industrie reageerde nog niet op de gebeurtenissen. In november 2023 werd de directeur-generaal van de DGCDI in zijn functie geschorst voor een periode van drie maanden. De man zou instructies van de minister van Industrie hebben genegeerd en zou ook geen rekening hebben gehouden met de wensen van de raad van bestuur. Hij werd beschuldigd van het misbruiken van zijn invloed, sterke uitingen van tribalisme en ‘notoire’ ongehoorzaamheid.

© CongoForum, 05.03.24 (db)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/ John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.