Tshopo: geld van fonds FRIVAO om landbouwwegen te onderhouden (CongoForum)

KISANGANI – De raad van bestuur van het Speciaal Fonds voor Herstel en Vergoeding voor Slachtoffers van Gewapende Activiteiten van het Oegandese leger (FRIVAO) maakte onlangs in Kisangani bekend dat het 3 miljoen dollar vrijmaakte om landbouwwegen in de provincie Tshopo te laten onderhouden. Het geld werd bezorgd aan het Office des voies de desserte agricole (OVDA), weet de nieuwssite Les Dépêches de la Tshopo.

Afgelopen zaterdag gaf de provinciale directeur van OVDA meer toelichting aan journalisten. Didier Litolongo Bolema zegt dat het ministerie van Justitie herstellings- en onderhoudswerken ter hoogte van 1,75 miljoen dollar financierde. Dat geld, afkomstig van FRIVAO, werd gestort op de Tshopo-rekening van OVDA.

Het geld werd gebruikt om bijna 1.100 kilometer aan rurale wegen en paden in de provincie Tshopo te onderhouden. Die wegen en paden situeren zich in de omgeving van Kisangani en in Bafwasende, Banalia, Basoko, Isangi, Opala, Ubundu en Yahuma.

Ingenieur Franck Onema Onomoy, chef van de technische afdeling bij OVDA Tshopo, gaf uitleg over de uitvoering van het project ‘van vredesstabilisatie’. Er moet van alles worden gerooid, bomen moeten worden gekapt, zand moet worden weggehaald, er moet worden gedraineerd enzovoort.

Wat was de stand van zaken in januari 2024?

  1. In Isangi is 166 kilometer onderhouden op een totaal van 256 kilometer;
  2. In Ubundu is van de geplande 185 kilometer 88 kilometer voltooid;
  3. In Bafwasende is 43 van de 95 geplande kilometers voltooid;
  4. Basoko, van de 113 geplande kilometers is 50 kilometer voltooid;
  5. Yahuma, van de geplande 150 kilometer is 75 kilometer voltooid;
  6. In Opala is 57 kilometer van de geplande 110 kilometer voltooid;
  7. Banalia, met 65 kilometer voltooid van de geplande 152 kilometer;
  8. En tot slot, in het achterland van de stad Kisangani, is 16 kilometer van de geplande 35 kilometer voltooid.

De provinciale directeur van OVDA Tshop loofde de ambities van president Félix Tshisekedi op dit vlak. Hij dankte ook de minister van Rurale Ontwikkeling, François Rubota Masumbuko, andere leden van de regering, de gouverneur van Tshopo en de provinciale assemblee.

In Tshopo zijn er 7.500 kilometer landbouwwegen. Bijna 1.100 kilometer hiervan wordt dus al onderhouden. In totaal wordt 4.500 kilometer onder handen genomen, met inbegrip van andere programma’s en projecten

De onderhoudswerken creëerden werk voor meer dan 4.000 Congolezen en hielpen om de plattelandsvlucht in te dammen.

© CongoForum, 19.03.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Godelieve Omondo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.