Wereldvoedselprogramma heeft 78 miljoen dollar nodig om tekort aan te vullen en activiteiten te betalen (CongoForum)

KINSHASA – In een gesprek met het magazine van de Verenigde Naties vertelt Marie Brun, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen (AZG), over het niet-respecteren van het civiele karakter van de kampen voor ontheemden in Noord-Kivu. Deze situatie brengt mensen in gevaar. De noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen praatte met Rosalie Zawadi, schrijft Radio Okapi.

Door het toegenomen geweld en de vlucht van velen staan de middelen van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en Unicef onder druk. Zij moeten werk maken van een aanbod met voedsel, schoon water, sanitaire voorzieningen, veilig onderdak, basisgezondheidszorg en bescherming voor vrouwen en kinderen, aldus de VN-organisaties in een recente verklaring.

Het WFP vraagt 300 miljoen dollar voor de komende zes maanden. Met een tekort aan dringende middelen vanaf maart heeft het agentschap onmiddellijk 78 miljoen dollar nodig om het tekort aan te vullen en zijn activiteiten voort te zetten. Unicef vraagt voor de komende zes maanden 400 miljoen dollar voor zijn noodhulp in het oosten van de Democratische Republiek Congo, met een onmiddellijke behoefte van 96 miljoen dollar.

Om aan deze en vele andere humanitaire behoeften in de DR Congo tegemoet te komen, werd op 20 februari het ‘Humanitair Responsplan 2024′ gepresenteerd, een oproep voor fondsen ter waarde van 2 miljard dollar om zo’n 8,7 miljoen mensen in nood in het hele land te helpen.

Op 22 februari lanceerde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een regionaal responsplan voor vluchtelingen ter waarde van 668 miljoen dollar om bijna een miljoen vluchtelingen in de buurlanden te helpen.

Zuid-Kivu

François Migabo Papy, chef van Kasjeni in Kamanyola (Zuid-Kivu), was ook te gast bij het VN-magazine. Hij vertelde over de lokale veiligheids- en nabijheidsraad (CSLP), een structuur die is opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken met de steun van Monusco. De lokale veiligheids- en nabijheidsraad van Kamanyola kreeg steun van Monusco, met name via workshops voor capaciteitsopbouw.

De chef van Monusco, Bintou Keita, de humanitaire coördinator ter plaatse, Bruno Lemarquis, vertegenwoordigers van agentschappen, fondsen en programma’s van de Verenigde Naties, de provinciale regering van Zuid-Kivu en een adviseur van het staatshoofd namen allemaal deel aan deze onderzoeksmissie in verband met de voortzetting van de gezamenlijke missie van Monusco, de VN en de Congolese regering in Zuid-Kivu. In Uvira woonde de delegatie een vergadering bij van de lokale veiligheidsraad, waarbij een aantal punten van de burgerlijke, militaire en politieautoriteiten ter sprake kwamen.

© CongoForum, 07.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cynthia Bashizi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.