Katanga: vernietigend rapport wijst op sociale en ecologische gevolgen van kobalt- en koperontginning (CongoForum)

KINSHASA – Een vernietigend rapport, dat op woensdag 27 maart in Kinshasa is gepubliceerd door de organisaties RAI en AFREWATCH, onderstreept de desastreuze gevolgen van de koper- en kobaltwinning voor de mensen die in de buurt wonen van mijnbouwlocaties in de regio Katanga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo.

Het rapport wijst op de vervuiling van water en de uitputting van waterbronnen als gevolg van de mijnbouw, waardoor honderdduizenden mensen hun recht op drinkwater en een gezond milieu wordt ontnomen. De regio Katanga, rijk aan kobalt en koper, wordt in zekere zin opgeofferd; veel mensen ondervinden er negatieve gevolgen voor hun gezondheid en mensenrechten.

Aangrijpende getuigenissen

“Wij leven in een omgeving die ons meer problemen dan oplossingen brengt. We worden ziek, onze grond en ons water worden vervuild en ons land wordt ons afgenomen”, vertelt een inwoner die in het rapport wordt geciteerd.

“Wij zijn de grote verliezers van de mijnbouw. In de 53 jaar dat ik leef, heb ik veel veranderingen gezien. Deze bedrijven kwamen alleen om geld te verdienen en ons de dood in te jagen”, voegt een ander eraan toe.

De getuigenissen die de onderzoekers hebben verzameld, bevestigen de verwoestende gevolgen van de watervervuiling voor de gezondheid van de mensen, vooral die van vrouwen en meisjes. Het toch al lage inkomen van de lokale bevolking wordt ook aangetast door de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

Chinese en Europese mijnbouwbedrijven

Het rapport wijst op de verantwoordelijkheid van de mijnbouwbedrijven, voornamelijk Chinese en Europese, die niet de nodige maatregelen nemen om de bevolking en het milieu te beschermen, ondanks de milieu- en sociale impactstudies die de risico’s in kaart brengen.

Ondanks de geldende wetten is de regering van de DR Congo niet in staat om de milieunormen te handhaven. Volgens het rapport ondermijnt het gebrek aan middelen, deskundigheid en coördinatie tussen overheidsinstanties de controle op de mijnbouw.

Wegens de passiviteit van de overheid hebben lokale gemeenschappen besloten om juridische stappen te ondernemen om hun rechten te verdedigen. Er zijn rechtszaken aangespannen in Kolwezi en Lubumbashi en klachten ingediend tegen mijnbouwbedrijven en overheidsinstanties.

De mijnen die in het rapport worden genoemd zijn Tenke Fungurume Mining (eigendom van CMOC), Metalkol (Eurasian Resources Group), COMMUS (Zijin Mining), Kamoto Copper Company (KCC) en Mutanda Mining (MUMI) dat eigendom is van Glencore.

Het rapport van RAI en AFREWATCH roept op tot dringende actie door mijnbouwbedrijven, de Congolese regering en de internationale gemeenschap om een einde te maken aan de schadelijke exploitatie van natuurlijke rijkdommen in de DR Congo.

© CongoForum, 16.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.