Noord-Kivu: maatschappelijke organisaties waarschuwen voor slechtere omstandigheden ontheemden (CongoForum)

GOMA – De territoriale coördinatie van het middenveld in Nyiragongo (Noord-Kivu) heeft afgelopen zaterdag gewaarschuwd voor de verslechterende sociale, omgevings- en gezondheidsomstandigheden in verschillende kampen voor ontheemden in het territorium, waardoor deze mensen worden blootgesteld aan allerlei ziekten die te maken hebben met een ongezonde leefomgeving. 

Thierry Gasisiro, voorzitter van de coördinatie, verwijst naar het gebrek aan water in de kampen, het ontbreken en de ontoereikendheid van vuilnisbakken en vuilnisbelten, en het kleine aantal latrines. Hij doet een beroep op humanitaire ngo’s en de Congolese regering om dringend maatregelen te nemen om deze locaties menswaardiger te maken en de ontheemden een aanvaardbare leefomgeving te bieden.

Gasisiro zegt aan Radio Okapi dat de hygiënische omstandigheden op deze locaties veel te wensen overlaten: “Vuilnisbakken puilen uit en er zijn niet genoeg toiletten of douches voor het aantal ontheemden”. Hij legt uit dat er elke ochtend mensen in de rij staan voor de toiletten. De meest kwetsbare mensen, zoals zwangere vrouwen, ouderen en kinderen, hebben het erg moeilijk om toegang te krijgen. “Er zijn zoveel mensen”, betreurt hij.

Andere maatschappelijke organisaties waarschuwen dat er niet genoeg zuiver water de kampen bereikt om aan de behoeften te voldoen. Ze vrezen voor de uitbraak van ziektes zoals cholera.

Volgens het middenveld is het belangrijk dat de ngo’s, de Congolese regering en haar partners het aantal toiletten en douches in de kampen met ontheemden uitbreiden en ook zorgen voor plaatsen waar ontheemden hun afval kwijt kunnen.

© CongoForum, 08.04.24 (rk) 

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.