Overbevolkte gevangenissen: structurele oplossingen blijven uit (CongoForum)

KINSHASA – De overbevolking in de gevangenissen van Kinshasa is sinds lang een groot probleem. Er kwam zelfs een speciale commissie die moest nadenken over ingrepen om de overbevolking te verminderen, een initiatief van justitieminister Rose Mutombo. Als gevolg van het werk van de commissie werden afgelopen donderdag 67 gedetineerden vrijgelaten, bericht Actualité.cd.

Er is al lang veel kritiek op de overbevolking in de gevangenissen, zeker in het geval van de gevangenis van Makala.

Vorige donderdag verklaarde Firmin Mvonde, procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, dat het gerecht erover wil waken dat opsluitingen in gevangenissen correct gebeuren. De directeurs van gevangenissen dragen hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid, klonk het.

Er is nu een groep gedetineerden vrijgelaten. Waarschijnlijk komen er nog meer van deze acties. Advocaten zoals Chris Shematshi vrezen dat het om een cosmetische operatie gaat, terwijl justitie er erg slecht aan toe is in Congo.

De Association congolaise pour l’accès à la justice (ACAJ) zegt dat justitie verziekt is door corruptie en door de invloed die machtige burgers laten gelden. De organisatie dringt aan op een diepgaande hervorming zodat iedereen op gelijke wijze toegang tot het gerecht kan krijgen.

De Fondation Bill Clinton pour la Paix onderstreept hoe erg de overbevolking in Makala wel is. De waardigheid en het leven van de gevangenen is in gevaar, klinkt het. De instelling werd opgevat voor 1.500 gedetineerden, maar in werkelijkheid zitten er zowat 15.000 personen opgesloten.

Vraag is of Congo echt wel iets wil doen aan de structurele problemen van de gevangenissen. Gedetineerden ‘zonder dossier’ vrijlaten is een eerste stap. Maar het is zeker geen sluitend antwoord op alle problemen en uitdagingen.

© CongoForum, 02.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.