Planten van 1 miljard bomen: project mislukt, directeur-generaal wordt met de vinger gewezen (CongoForum)

KINSHASA – De voorzitter van de raad van bestuur van het Fonds Forestier National (FFN), Rigobert Kuta Mwana Kuta, heeft aan journalisten in Kinshasa uitgelegd waarom er niets is terechtgekomen van een plan om 1 miljard bomen aan te planten in schooltuinen. Het gaat om een project van president Félix Tshisekedi. Diverse ngo’s wezen op de mislukking van het plan, dat in augustus 2021 werd goedgekeurd door de Congolese ministerraad.

Rigobert Kuta Mwana Kuta zegt dat de mislukking te wijten is aan de directeur-generaal van het Fonds. Die zou zich niet hebben gehouden aan de beslissingen en aanbevelingen van het bestuur. Hij zou ook hebben nagelaten om betrouwbare en volledige informatie te geven over het project, schrijft Actualité.cd.

Volgens Rigobert Kuta Mwana Kuta trok de directeur-generaal zich niets aan van de aanbevelingen van zijn raad van bestuur. Na berichten in de pers over de prefinanciering van herbebossingsprojecten in Haut-Katanga riep het bestuur diverse directieleden van het Fonds op het matje, maar die daagden niet op. Drie van de directieleden zijn nu geschorst voor één maand, zonder salaris. Het is nog niet duidelijk wat er met de directeur-generaal zal gebeuren.

De raad van bestuur van het Fonds zal ontvangers van middelen gerechtelijk vervolgen die geen verslag indienden tegen 30 maart 2024.

Het eigenlijke project ging over een investering van 3 miljard dollar, gespreid over vijf jaar. Tot nu toe zou het Fonds hooguit 4 miljoen bomen hebben laten aanplanten, een peulschil in vergelijking met het beoogde aantal van 1 miljard.

© CongoForum, 04.04.24 (db)

Beeld – bron: FFN

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.