Premier Suminwa moet koopkracht opkrikken en industrialisering stimuleren (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe Congolese eerste minister, Judith Suminwa, zal te maken krijgen met serieuze economische uitdagingen. Heel wat Congolese economen hebben het over een ‘onstabiele economische context’ in het land, bericht Radio Okapi.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noteerde de DR Congo in 2023 een economische groei van zes procent. Een commissie van de Verenigde Naties rekent Congo tot de tien Afrikaanse landen die dit jaar het sterkst economisch zullen groeien.

Maar de inflatie blijft erg hoog en schommelt rond de 20 procent. Goederen en diensten zijn dus een stuk duurder geworden op de markt.

Koopkracht

Gevolg is dat de koopkracht van de doorsnee Congolees zakt, te meer daar de Congolese frank veel waarde heeft verloren tegenover de dollar, een munt die Congolezen graag gebruiken. In Kinshasa moet je momenteel 2.800 Congolese frank geven voor 1 dollar.

De bevolking hoopt natuurlijk dat de nieuwe regering onder leiding van Judith Suminwa de situatie zal verbeteren.

Een andere uitdaging van formaat is de noodzaak om de industrialisering aan te wakkeren in het land. De wegeninfrastructuur laat enorm veel te wensen over. Landbouwproducten naar grote steden brengen is vaak moeilijk. En de slechte wegen zijn ook een handicap voor het transporteren van ingevoerde producten.

De werkgeversorganisatie FEC verwacht dat de nieuwe regering het ondernemingsklimaat beter maakt en een einde maakt aan het veelvoud van taksen dat veel zakenlui sterk stoort.

© CongoForum, 03.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/cellcom ministère Plan

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.