Zuid-Kivu: Kilima Coffee ontwikkelt koffiesector en bevordert vrede in Katana (CongoForum)
KATANA – Vele dorpen in het oosten van de DR Congo hebben sinds een jaar of 30 af te rekenen met onveiligheid en economische problemen. Dat maakt het niet gemakkelijk om dit deel van Congo te ontwikkelen. Ondanks deze toestand zijn er jongeren met veel pit die bakens willen verzetten om aan de plaatselijke gemeenschappen hoop te geven. Een mooi voorbeeld is dat van Eloi Habinamwisho, een econoom en toeristische gids die afkomstig is uit Masisi in Noord-Kivu. Drie jaar geleden creëerde Eloi via zijn vennootschap Kilima Coffee een lokaal ‘station’ voor het wassen van koffiebonen.
CongoForum ontmoette de jonge ondernemer in Hirambi Katanga, dat deel uitmaakt van het territorium Kabare in Zuid-Kivu. Eloi heeft zijn bedrijf op zowat 47 kilometer van de stad Bukavu.
Eloi Habinamwisho had gemerkt dat er in de streek van Katanga weinig gebeurde in de koffiesector. Maar de koffieteelt kan juist veel bijdragen tot het herstel van de vrede in een gebied. Eloi, die van Congo houdt en een humanist is, bedacht samen met zijn partners een project dat nu al werk geeft aan meer dan 45 arbeiders: mannen, vrouwen, jongeren, allemaal uit de plaatselijke gemeenschap.
Verwaarloosd
“Toen ik als toeristische gids werkte, zag ik dat de koffiebranche werd verwaarloosd in Katana”, vertelt Eloi. “Ik dacht er samen met mijn partners over na. Uiteindelijk maakten we het bedrijf Kilima Coffee, met het idee om zo bij te dragen tot het bevorderen van de vrede in ons land.”
Iedere avond zakken koffietelers af naar het wasstation met een zak koffiebonen die kan worden gewogen. Het bedrijf koopt de lokale koffie, wast die en exporteert hem dan naar zijn buitenlandse partners. En dat gaat zo elk jaar. Per jaar zijn er twee ‘seizoenen’.
Feza Kulimushi is met haar koffie afgezakt naar Kilima Coffee. Ze is erg blij dat het wasstation er is. “Vroeger moesten de koffietelers vele kilometers afleggen en hun koffiebonen wassen voor ze konden worden verkocht. Het is een plezier om dit bedrijf hier bij ons in het dorp te hebben. Het oude systeem was erg vermoeiend. We zijn de mensen die het station openden erg dankbaar. Dit project gaf aan velen een job.”
Zaaigoed
In de beginfase verdeelde Kilima Coffee gratis zaaigoed om de boeren aan te moedigen om werk te maken van de koffieteelt. Die aanpak wierp vruchten af. Eloi en zijn partners ondersteunen overigens andere lokale projecten en sponsoren ook schoolbenodigdheden. “Maar de uitdagingen blijven enorm”, erkent Eloi.
“Ieder jaar stimuleren wij de plaatselijke bevolking rond onderwijs”, zegt de jonge ondernemer. “Wanneer we koffieplantjes verdelen, hopen we de vrede te bevorderen. Wanneer we de verkoop van koffie faciliteren, doen we ook iets tegen de stroperij in het nationaal park van Kahuzi Biega. Voor ons staat het vast dat een koffieteler geen foute dingen moet doen om aan geld te geraken.”
Kilima Coffee produceert ook een koffie van de specialiteit K3 (Bourbon, Blue Mountain, Kabare16), die erg in de smaak valt bij koffiebranderijen in Europa en de VS. De firma mikt ook op het behalen van een organisch en Fair Trade-certificaat.
Sinds een jaar of drie is de koffie uit Katana te koop in België en Spanje. Initiatieven zoals het project in Katana verdienen bijzondere aandacht van de Congolese overheid omdat ze duidelijk bijdragen tot het herstel van de vrede en de leefomstandigheden van de bevolking verbeteren.
© CongoForum – Paulin Munyagala, 19.04.24
Beelden – bron: CongoForum