Analist Christian Moleka: “Regering Suminwa, tussen compromis en machtsstrijd” (CongoForum)

KINSHASA – Christian Moleka, politiek analist en voorzitter van de ‘Dynamique des politologues de la RDC’, beschrijft de regering van premier Judith Suminwa als een regering van compromissen en machtsstrijd. Hij wijst ook op een onevenwicht in de regering die meer dan 50 leden telt, met name door de afwezigheid van vertegenwoordigers uit de provincie Maniema.

“De eerste lezing is dat dit een team van compromissen is. We zien dat er veel compromissen zijn tussen de oorspronkelijke routekaart, die opriep tot een regering van tussen de 40 en 47 mensen. En tot een regering zonder partijleider. De politieke onderhandelingen hebben dit oorspronkelijke initiatief teruggebracht tot een iets grotere regering van 54 mensen, en er zitten nog steeds partijleiders in”, analyseert Christian Moleka.

De analist benadrukt bij Radio Okapi verder de onevenwichtige samenstelling van de regering. “Mensen merken de afwezigheid van de provincie Maniema op; voor een regering van 54 leden is het onevenwichtig om een provincie niet vertegenwoordigd te zien. En dan is er de toename van de macht van de oostelijke regio, die 8 ministers heeft, en Noord-Kivu, dat één van de provincies blijft met de meeste ministers in de regering. Geopolitiek speelt mee.”

Parlementsleden uit Maniema zijn niet gelukkig omdat er geen minister is die uit hun provincie komt. Zij stellen dit feit aan de kaak.

© CongoForum, 31.05.24 (rk)

Beeld – bron: premier, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.