Antonio Guteress (VN): “Milieujournalistiek is steeds gevaarlijker” (CongoForum)

NEW YORK – Secretaris-generaal Antonio Guteress van de Verenigde Naties (VN) heeft gisteren de media opgeroepen om op te komen tegen de bedreiging die de aftakeling van het milieu vormt voor het bestaan van huidige en toekomstige generaties.

Hij deed zijn oproep in een bericht ter gelegenheid van de Dag van de Persvrijheid, die elk jaar op 3 mei wordt gevierd: “Lokale, nationale en internationale media kunnen de klimaatcrisis, het verlies aan biodiversiteit en milieu-onrechtvaardigheid voor het voetlicht brengen. Door dit werk krijgen mensen inzicht in de benarde toestand van onze planeet en worden ze gemobiliseerd en in staat gesteld om actie te ondernemen voor verandering.”

Antonio Guteress is blij dat mediaprofessionals de achteruitgang van het milieu laten zien en bewijzen leveren om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen voor hun daden. Toch betreurt hij het dat ‘milieujournalistiek’ een steeds gevaarlijker beroep is geworden, aldus Radio Okapi. “Tientallen journalisten die zich bezighielden met zaken als illegale mijnbouw of houtkap, stroperij en andere milieuproblemen zijn in de afgelopen decennia vermoord. In de overgrote meerderheid van de gevallen is niemand ter verantwoording geroepen”, hekelde de secretaris-generaal van de VN. Volgens UNESCO zijn in de afgelopen 15 jaar ongeveer 750 journalisten of mediakanalen aangevallen die zich bezighielden met milieukwesties.

Antonio Guteress benadrukt ook dat ‘milieujournalisten’ niet de enigen zijn die gevaar lopen. Hij voegt eraan toe dat overal ter wereld mediaprofessionals hun leven op het spel zetten om ons te informeren over bijvoorbeeld oorlogen. De hoge VN-functionaris toonde zich geschokt en ontzet over het aantal journalisten dat is gedood tijdens de militaire operaties van Israël in Gaza.

De Verenigde Naties loven het uiterst waardevolle werk van journalisten en mediaprofessionals om het publiek geïnformeerd en gemobiliseerd te houden. “Zonder feiten kunnen we verkeerde informatie en desinformatie niet bestrijden. Zonder verantwoording hebben we geen goed beleid. Zonder persvrijheid hebben we geen vrijheid”, vervolgt Antonio Guteress.

Volgens hem is persvrijheid geen keuze maar een noodzaak. Daarom roept hij regeringen, de private sector en het maatschappelijk middenveld op om zich in te zetten voor de bescherming van de persvrijheid en de rechten van mediaprofessionals over de hele wereld.

© CongoForum, 03.05.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.