Elektriciteitsconferentie benadrukt belang van diversifiëring energiebronnen (CongoForum)

KOLWEZI – De zevende Elektriciteitsconferentie werd afgelopen zaterdag afgesloten in Kolwezi, in de provincie Lualaba. Op de drie dagen durende conferentie werd een breed scala aan onderwerpen besproken, waarbij de nadruk werd gelegd op het belang van een diversifiëring van de energiebronnen van het land, in het bijzonder met betrekking tot de exploitatie van kobalt en lithium, belangrijke materialen voor het maken van elektrische batterijen.

Een van de hoogtepunten van de conferentie was volgens Radio Okapi de toespraak van professor Jean Marie Kanda, directeur van het Afrikaanse ‘centre d’excellence’ voor batterijen. Hij onderstreepte dat het dringend nodig is om de energiebronnen te diversifiëren en zo het energietekort van de Democratische Republiek Congo op te lossen.

Professor Kanda legde uit: “Het Afrikaanse excellentiecentrum voor batterijen ondernam stappen om te zoeken naar wat we een energiemix kunnen noemen. We blijven dit doen. Naast de productie van elektriciteit op basis van waterkracht stimuleren we de ontwikkelingen van parken voor zonne-energie, die kunnen worden ondersteund door de aankoop en ontwikkeling van stationaire batterijen om de opslag van energie te garanderen. We moeten ook de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in Congo aanmoedigen”.

Naarmate Congo zijn energiebronnen meer diversifieert, wordt het minder afhankelijk van stroom uit waterkracht. Met een meer gediversifieerde aanpak wordt het ook mogelijk om de energietekorten kleiner te maken. Die tekorten hebben een grote impact op de economische en sociale ontwikkeling van het land.

De conferentie was ook een platform voor de uitwisseling van expertise en goede praktijken tussen nationale en internationale spelers uit de energie-industrie. Ze effende het pad voor mogelijke vormen van samenwerking en initiatieven om de Congolese energiesector te versterken.

© CongoForum, 13.05.24 (rk)

Beeld – bron: Presidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.