Goma: AZG wijst op vele aanvallen tegen kampen ontheemden (CongoForum)

GOMA – De kampen voor ontheemden nabij Goma (Noord-Kivu) zijn sinds februari van dit jaar herhaaldelijk beschoten met zware artillerie. Een gevolg van de gevechten tussen het Congolese leger en de rebellen van M23. De beschietingen eisten tientallen mensenlevens en maakten zeker 50 gewonden.

Volgens Artsen Zonder Grenzen verschilt de situatie in de kampen weinig van de situatie waarvoor de mensen op de vlucht sloegen. Ze leven in complete onveiligheid en kunnen geen kant op.

De cijfers over het aantal doden en gewonden in de kampen lopen uiteen, al naargelang ze komen van de VN of de Congolese regering, constateert Actualité.cd. “Maar alle partijen moeten deze kampen respecteren. Het kan niet dat er vlakbij wordt gevochten”, zegt AZG.

Nergens in Afrika zijn er zoveel ontheemde burgers als in de DR Congo. De ontheemden leven in dichtbevolkte kampen met een slechte hygiëne en onderkomens die weinig voorstellen. Drinkwater is schaars, en ook eten is moeilijk te vinden.

De stad Goma is strategisch gelegen. Dat verklaart waarom het leger en de rebellen in de omgeving met elkaar slaags raken. In en rond de kamp circuleren personen met wapens, wat natuurlijk geweld in de hand werkt. “De burgers zitten in de tang”, merkt AZG. Er is criminaliteit, en er is ook seksueel geweld.

Teams van AZG verzorgen heel wat lichtgewonden. Meer ernstige gevallen worden overgebracht naar het ziekenhuis in Kyeshero.

AZG moet soms haar activiteiten stopzetten omdat er gevechten zijn in de buurt van Goma, Kibirizi, Bambo of Minova. De weg van Zuid-Kivu naar Goma is momenteel niet bruikbaar als gevolg van gevechten. Levensmiddelen worden nu getransporteerd met boten of motorfietsen.

© CongoForum, 28.05.24 (db)

Beeld – bron: Sifa Maguru/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.